неділя, 05 серпня 2007 10:42

Афганські селяни зібрали рекордний урожай опіумного маку

Афганські селяни в 2006 році виростили і зібрали рекордний урожай опіумного маку. Такі дані містяться в спеціальній доповіді ООН "World Drug Report", що описує ситуацію на світовому ринку наркотиків.

За даними ООН, в 2006 році афганського опіумного маку припадало на частку більше 95 відсотків всього світового ринку цієї рослинної сировини, що на три процентні пункти більше, ніж роком раніше. Афганські селяни останні декілька років стабільно нарощують виробництво маку. Так, в 2006 році зібраний ними урожай опинився на 2 тисячі тонн більше, ніж в 2005 році. Практично вся вирощена в Афганістані сировина йде на виробництво наркотиків для європейського ринку.

У 2006 році США і їхні союзники по НАТО виділили на програму по боротьбі з виробництвом наркотиків в Афганістані 420 мільйонів доларів. У 2007 році витрати планується збільшити ще на 55 мільйонів доларів США. Адміністрація президента США Джорджа Буша, кажучи про необхідність виділення додаткових асигнувань на цю програму, указує, що доходи від виробництва наркотиків є одним з основних джерел фінансування руху "Талібан".

Всього в світі посіви опіумного маку займають близько 200 тисяч гектарів, з яких в 2006 році було зібрано 6610 тонн сировини. При цьому, відзначають автори доповіді, зростання виробництва опіумного маку в світі, що є стійкою тенденцією останніх років, забезпечується саме афганськими селянами. У Південно-східній Азії - іншому традиційному регіоні культивування опіумного маку - посіви цієї рослини скорочуються з року в рік, а в країнах Латинської Америки виробництво маку знаходиться на одному і тому ж рівні, демонструючи малозначні коливання.

Зростання виробництва опіумного маку, відзначають автори доповіді, супроводжується зниженням оптових і роздрібних цін на вироблювані з нього наркотики. Зокрема, грам героїну в Європі в 2006 році коштував 25 доларів США (31 долар в 200 році) при оптових закупівлях і 71 долар уроздріб (75 доларів в 2000 році), повідомляє AP.

Зараз ви читаєте новину «Афганські селяни зібрали рекордний урожай опіумного маку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути