Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2024 11:23

Адвокати Костянтина Жеваго повідомляють про відсутність підстав для заочного обрання йому запобіжного заходу

Адвокати Костянтина Жеваго повідомляють про відсутність підстав для заочного обрання йому запобіжного заходу
Адвокати Костянтина Жеваго ж закликають суддів, детективів НАБУ та прокурорів САП дотримуватись українського законодавства. Фото: elevatorist.com

Адвокати підприємця, інвестора і мецената Костянтина Жеваго раніше вже повідомляли про обрання йому Вищим антикорупційним судом (ВАКС) запобіжного заходу в порядку ч. 6 ст. 193 КПК. і висловлюють серйозну стурбованість щодо цього незаконного та абсурдного рішення, яке, на жаль, не було скасоване Апеляційною палатою ВАКС.

Підстави для заочного обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно пана Жеваго відсутні, і такі дії правоохоронних органів та суду є неправомірними, повідомляє пресслужба мецената.

Місцезнаходження Костянтина Жеваго було і є відомим слідству. Детективи та прокурори мають його адресу та контакти і перебувають в постійній комунікації з паном Жеваго. Більш того, одразу після ухвалення рішення ВАКС 10 липня 2024 року, детектив НАБУ та прокурор САП особисто брали участь у 11-годинному допиті Костянтина Жеваго у Франції, який відбувся 11 липня 2024 року, ставили питання та мали можливість особисто поспілкуватись з паном Жеваго.

З огляду на ці обставини, постанова того ж самого детектива НАБУ про оголошення Костянтина Жеваго у міжнародний розшук є абсолютно необгрунтованою та абсурдною. Детективи вже понад рік здійснюють процесуальні та слідчі дії за участі пана Жеваго із залученням французьких правоохоронців. Таким чином, НАБУ вводить в оману суд та суспільство, заявляючи про неможливість розслідування за участі Костянтина Жеваго.

Запобіжний захід було обрано без наявності доказів причетності пана Жеваго до інкримінованого йому правопорушення. До того ж позиція сторони обвинувачення базується лише на свідченнях однієї особи, яка уклала угоду з прокурором і є зацікавленою у збереженні власного вироку. Ця особа навіть не є свідком у даній справі, про що і було наголошено прокурором у судовому засіданні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "НАБУ, САП та ВАКС почали діяти за подвійними стандартами": Жеваго прокоментував обраний йому запобіжний захід

За словами адвокатки пана Жеваго Наталії Пушиної, обрання запобіжного заходу було здійснено з порушенням прав пана Жеваго. Зокрема, детективи не надали йому ані клопотання, ані документи, якими обґрунтовується необхідність обрання запобіжного заходу, а суд в свою чергу не допустив його до участі в судових засіданнях, хоча це передбачено Кримінальним процесуальним кодексом, Крім того, від початку досудового розслідування захисту не надають доступ до матеріалів кримінального провадження, яке триває вже більше року, і в якому деякі фігуранти вже мають вирок.

"Я ще раз наголошую, що Костянтин Жеваго ніколи не переховувався від слідства та суду, завжди інформував про своє місцезнаходження, був готовий співпрацювати і співпрацює зі слідством. Він регулярно ініціює та бере участь у слідчих та процесуальних діях, демонструючи відкритість до співпраці з українськими правоохоронцями", - додала адвокатка.

Сторона захисту вкотре фіксує порушення прав пана Жеваго з боку НАБУ, САП та ВАКС. Свавілля з боку правоохоронних органів свідчить про слабкість їхньої позиції у справі та відсутність будь-яких підстав для його арешту, а також формальний підхід суду до розгляду клопотання прокурора.

"Ми знову наголошуємо, що пан Жеваго не має жодного відношення до інкримінованих йому звинувачень", - підкреслила Наталія Пушина.

Адвокати також закликають суддів, детективів НАБУ та прокурорів САП дотримуватись українського законодавства, діяти в рамках КПК, забезпечувати неупередженість та прозорість слідчих і процесуальних дій, а також не порушувати конституційні права їхнього клієнта, зокрема його право на захист, справедливий та неупереджений суд. Вони наголошують, що такі неправомірні дії суперечать судовій практиці Європейського суду з прав людини, до якого вони планують звернутися.

Адвокати відомого підприємця, інвестора і мецената Костянтина Жеваго у липні цього року повідомили про обрання йому Вищим антикорупційним судом (ВАКС) запобіжного заходу в порядку ч. 6 ст. 193 КПК.

Можливою метою обрання судом такого запобіжного заходу є подальше проведення спеціального досудового розслідування без участі пана Жеваго. Вони вважають такі дії НАБУ та САП маніпулятивними. Адже, більше року детективи комунікували та здійснювали всі необхідні процесуальні дії за участі Костянтина Жеваго.

Зараз ви читаєте новину «Адвокати Костянтина Жеваго повідомляють про відсутність підстав для заочного обрання йому запобіжного заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути