середа, 05 листопада 2008 15:15

20 неймовірних фактів про сон

20 неймовірних фактів про сон
1. Хронічне хропіння можна лікувати за допомогою піднебінно-глоточної пластики, хірургічної процедури, в ході якої натягаються тканини м"якого піднебіння і глотки. Можливими побічними ефектами є зміна тембру голосу.

2. Ще одна можливість лікування хропіння полягає в ін"єкції в піднебіння спеціальної речовини, яка закріплює м"яку тканину. Ця техніка називається сноропластікою, від грецького слова plastos, що означає "сформований" і англійського snore, що означає "хропіти".

3. Дослідження, проведене в 2002 в Оксфордському університеті, показало, що традиційний спосіб боротьби з безсонням, а саме рахування, є неефективним. Така розумова діяльність настільки нудна, що проблеми і тривоги неминуче виходять на поверхню.

4. Середній термін служби матраца складає 8-10 років. За цей час в ньому накопичуються різні небезпечні речовини. У одному дослідженні навіть стверджується, що бактерії, що мешкають в матраці, викликають синдром раптової смерті у дітей.

5. Дорослий постільний клоп може прожити без їжі аж до одного року.

6. У 2004 році американцям було видано 35 мільйонів рецептів на снодійне. За останні чотири роки число дорослих людей у віці від 20 до 44 років, що приймають снодійне, подвоїлося.

7. У США щорічно більше 100 тисяч автомобільних аварій відбуваються через те, що водії засинають за кермом.

8. У 2008 році компанія Volvo планує представити систему, яка стежитиме за очима і головою водія, а також за рухами рульового колеса. Якщо водій почне "клювати носом", то лампи в машині почнуть мигати.

9. Шестирічне дослідження декількох мільйонів дорослих показало, що серед тих людей, які сплять 6-7 годин на добу, смертність нижча, ніж серед тих, хто сплять 8 годин.

10. У 1964 році 17-річний Ренді Гарднер не спав впродовж 264 годин і 12 хвилин, що є світовим рекордом. Після цього він спав 15 годин підряд.

11. В рамках інтеграції з Європейським Союзом в Іспанії почалася кампанія по боротьбі з "сієстою", традиційним післяобіднім сном.

12. Частково через "сієсту" іспанці в середньому вночі сплять на 40 хвилин менше, ніж інші європейці. Між іншим, по відносній кількості нещасних випадків на виробництві Іспанія займає перше місце в ЄС, а по продуктивності праці стоїть на третій позиції знизу.

13. У Індії від однієї мусульманської подружньої пари вимагали розлучитися через те, що чоловік уві сні три рази вимовив слово "талак", що арабською означає розлучення. За мусульманськими законами, "потрійний талак" рівноцінний реальному розлученню.

14. Переконання про те, що будити лунатика небезпечно, не має під собою ніяких підстав. Навпаки, враховуючи, що лунатики часто лазять по дахах і взагалі роблять незвичайні речі, небезпека виникає, якщо їх не будити.

15. Кити і дельфіни здатні спати наполовину. Річ у тому, що півкулі мозку у них сплять по черзі, щоб тварина могла продовжувати плавати і дихати.

16. Сновидіння виникають із сплеску електричних імпульсів, які проходять через стовбур мозку кожні 90 хвилин під час швидкого сну. За все життя чоловік в середньому бачить сни впродовж шести років.

17. Проте роль, яку виконують сновидіння, невідома.

18. У США більше 5 млн дітей страждають нічним енурезом, тобто нетриманням сечі. Актриса Сьюзан Самерс в дитинстві теж належала до їх числа.

19. Сомніфобія - це хвороба, при якій людина боїться спати.

20. Даних про знаменитості, що страждають сомніфобією, поки немає, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «20 неймовірних фактів про сон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути