пʼятниця, 04 травня 2007 07:06

На десять бабусь припадає чотири дідусі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  72-річний китаєць Ван Сан — колишній викладач східних мов в інституті іноземних мов. Зі своєю супутницею, 50-річною Зоо Бин Хуа, він  минулою неділі три години танцював на майданчику клубу ”Життєлюб” у Гідропарку
72-річний китаєць Ван Сан — колишній викладач східних мов в інституті іноземних мов. Зі своєю супутницею, 50-річною Зоо Бин Хуа, він минулою неділі три години танцював на майданчику клубу ”Життєлюб” у Гідропарку

Маргариті Олександрівні Кочуловій 78 років. Кожної суботи та неділі жінка підфарбовує губи, одягає святкову блузу, пишну спідницю і йде танцювати, — на острів Гідропарк. Маргарита Олександрівна — заступник голови клубу культури та дозвілля для пенсіонерів "Життєлюб". Танцює вона в парку і взимку — сама розчищає лопатою сніг.

— Іти треба до "Гідрозони", там їхній майданчик. Я їм сьогодні музику включила о четвертій. Коли проходила неподалік — людей триста було, — каже "ГПУ" чергова Гідропарку Марія, 46 років. — Все безплатно, це ж наші ветерани.

Протягом 14 років літні люди збираються о 17.00 і танцюють три години. За цей час майданчик кілька разів доводилося ремонтувати.

— Підлога тут бетонна, — показує сивий дідок, який відмовляється назватися. Каже, що соромиться. — Вона вкрилася буграми та вибоїнами. У спеку тут не можна було і дихнути: дим, пилюка, пісок, бетон.

Згодом місце зустрічей обладнали. Проте пенсіонерам почали натякати, що вони танцюють у самому центрі Гідропарку. З"явилися охочі збудувати на місці танцмайданчика кафе чи поставити атракціони.

— Зараз наче залишили нам це місце, мовчать, не дьоргають, — каже дідусь.

Над входом до танцмайданчика табличка "Клуб "Життєлюб". Майданчик відпочинку ветеранів війни та праці".

У неділю, 29 квітня, тут танцювали вальс, фокстрот, аргентинське танго, польку та ча-ча-ча. Музика не втихає ні на хвилину.

— Я можу і п"ять годин без перерви танцювати, — погано говорить російською Ван Сан, 72 роки.

Він у білій сорочці та брюках вальсує на майданчику "життєлюбів" із 50-річною Зоо Бин Хуа. Жінка не розуміє російської. Партнер перекладає їй.

— Ми з Пекіна, гуляли в Гідропарку, побачили танці, — пояснює Ван Сан. — Вирішили приєднатися. Я на пенсії. Колись викладав у Києві, в інституті іноземних мов китайську та японську.

Починає грати запальна музика. Кілька літніх жінок виходять на майданчик без партнерів. Стають у коло, роблять у повітрі руками рухи, схожі на хвилі.

— Дєдушек у нас мало, — зітхає Тамара Василівна Яремчук, 69 років. — По нашій статистиці, на десять бабульок тут чотири діда. Хай приходять до нас. Тут вони є, але не кожен старий зможе бути партнером.

Три роки до Чапкіса ходила, але партнер перестав ходити. І я поки що припинила

— Я сезонний, приходжу, як теплішає. А є зимові, лопатами  сніг розчищають. Танцюють тут по кілька десятків років, — показує старенький дід на дальній лівий кут. — Я не танцюю, приходжу подивитися. Вони ж до смерті танцюватимуть.

— Тут можна зустріти, покохати, поховати. І знову покохати, — каже Маргарита Кочулова, заступник директора клубу "Життєлюб". — У нас щороку десяток молодят.

Утім, пенсіонери реєструють свої стосунки в РАГсі досить рідко, каже жінка.

— Живуть цивільними шлюбами, але дуже романтично. Була у нас пара, йому 90, їй 85. 15 років танцювали одне з одним, ще й цілувалися крадькома.

Маргарита Кочулова та Тамара Яремчук задають на майданчику тон.

— Подивіться, яка я гарна та нарядна, вся в рюшиках та бантиках, — розправляє плечі Маргарита Олександрівна. — А вдома би зараз що робила? У халаті сиділа.

Колись Тамара Василівна працювала бухгалтеркою на заводі, зараз на пенсії. На танці завиває волосся, одягає білу блузу та яскраву червону спідницю, схожу на циганську.

— Колись аби купити блузку з такими воланами, витратила всю премію, — сміється. — Спідницю шила сама — дешевше. Я три роки до Чапкіса (78-річний Григорій Чапкіс — відомий український хореограф, член журі програми "Танці з зірками. — "ГПУ") ходила, але партнер перестав ходити. І я поки що припинила, — каже. — Днями побачила по телевізору Надію Кадишеву, не втрималася. Як пустилася в танок — онук Андрійко, йому півтора року, лише очима здивовано кліпав.

"Життєлюби" — не єдині, хто танцює в Гідропарку. Неподалік від майданчика скупчилися люди. Під вербою у колі дідусі та бабусі співають українські народні пісні.

— У "життєлюбів" лише класика. А ми хочемо українське, — каже одна зі співачок.

За п"ять метрів від них півсотні старих танцюють під спів бабусі. Поруч на лавочці два дідусі грають на баянах пісню Надії Кадишевої "Виновата ли я?". Пенсіонер у чорному костюмі дістає з гаманця гривню, протягує баяністам.

Разом із супутницею вони починають кружляти у вальсі.

Літні британці зібрали 10 трильйонів доларів

У пенсіонерів за кордоном значно більше можливостей для розваг. Там літні люди після виходу на пенсію складають чималий відсоток активних мандрівників. Їздять подивитися ті країни світу, в яких не були в молодості. Грошей на це в них вистачає.
Британців, яким за 50, у країні 34%. Спільні їхні прибутки складають 5 трильйонів фунтів стерлінгів, що дорівнює майже $10 трильйонів. За останні п"ять років літні британці стали заможнішими на $45,6%.

Зараз ви читаєте новину «На десять бабусь припадає чотири дідусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути