Ексклюзиви
пʼятниця, 14 березня 2008 07:04

Маршрутники погрожують всеукраїнським страйком

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Страйкарі вивели вчора в центр столиці до 600 маршруток. Юрій Галушка, директор фірми ”Вітал”, повідомив: це — чверть від усіх автобусів, які можуть припинити перевезення в Києві найближчим часом
Страйкарі вивели вчора в центр столиці до 600 маршруток. Юрій Галушка, директор фірми ”Вітал”, повідомив: це — чверть від усіх автобусів, які можуть припинити перевезення в Києві найближчим часом

Кілька десятків маршруток учора опівдні одночасно засигналили біля стін мерії на Хрещатику, 36.

Дві молоді жінки, які гуляли центральною вулицею, від несподіванки аж підстрибнули. Потім вони закрили вуха й побігли чимдалі.

Таким чином приватні перевізники протестували, що до них з мерії не вийшли міський голова Леонід Черновецький та його заступник Денис Басс. Натомість із водіями та директорами автопідприємств поспілкувався Іван Шпильовий, 49 років, начальник управління транспорту КМДА. Вислухав, що треба підвищувати вартість проїзду на маршрутках. Потім сказав, аби страйкарі надіслали всі документи міському керівництву. Зазначив, відповідь нададуть наступного тижня.

— Треба йти до Кабміну! Юлька все може порішати. А Космос не вирішить нічого, — сказав один зі страйкарів іншому.

30 власників приватних автопідприємств були розчаровані, розходитися не хотіли. Увійшли в маршрутку N513, яка стояла під мерією. Там вони облаштували штаб страйкового комітету. Двері закрили, нікого не впускали всередину. Чоловіки закурили просто в бусі. Час од часу з машини лунала лайка.

— Треба роз"їжджатися — нас ніхто не прийме, і ніхто нічого не вирішить. Простоїмо так день-два, то розгубимо водіїв. Вони розбіжаться, нікому буде на автобусах їздити, — нервувався, звертаючись до колег, коротко стрижений директор одного підприємства. На вигляд йому років 45.

Президент Всеукраїнської асоціації перевізників Віталій Рева заявив: якщо мерія не погодиться на підвищення цін за проїзд, то страйк перенесуть на 25 березня. Але тоді він переросте на всеукраїнський. Бо вимоги київських приватників уже підтримують транспортники Херсона, Львова, Харкова, Сум, Чернігова, Кривого Рога й Київщини. Тож маршрутки можуть не виходити у рейси в усіх цих містах.

Перевізники вивели вчора в центр Києва понад 600 автобусів. Крайні смуги Хрещатика, вул. Богдана Хмельницького, Грушевського були заставлені маршрутками. Із боку складалося враження, що водії ставляться до всіх подій байдуже. Вони лузали насіння, спльовували його на тротуар. Один одному розповідали про аварії, про те, хто, де і за скільки ремонтується. Говорили відверто, що їх на страйк "вивели". Не мали жодного плаката.

Валентина Ковалевська, 56 років, щодня їздить 417-ю маршруткою з Нивок на Контрактову площу. Платить за поїздку в один бік 1 грн 50 коп.

— По-людськи розумію: страйкують, бо треба годувати сім"ї. Якщо ціну в моїй маршрутці піднімуть до 2 гривень, буду їздити. Якщо до трьох — то нехай їх приберуть із вулиць і пустять великі тролейбуси. Маршрутки завжди забиті. Водії порушують правила, мені це не подобається, — зауважує жінка.

Валерій Ліпецький, 59 років, голова асоціації приватних перевізників "Столиця", каже: "Київпастранс" учора й позавчора вивів на лінії усі маршрутки та автобуси, навіть несправні. Таким чином намагалися перекрити дефіцит машин страйкарів. За словами Ліпецького, буси доправили навіть із Київщини.

Зараз ви читаєте новину «Маршрутники погрожують всеукраїнським страйком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути