середа, 08 червня 2022 11:08

Київська синагога на Подолі оновила інтерʼєр: як виглядає та які ще працюють
7

Синагога "Бейс Агарон Веісроель" на Подолі оновила інтерʼєр. Над дизайном працювала студія Paintit.

Інтерʼєр синагоги дизайнери вирішили переосмислити через поєднання мінімалістичних форм, гру акцентного світла й геометричні ритми, повідомила команда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Знайшли художні відповідники своїм відчуттям": у Мистецькому арсеналі анонсували незвичну виставку

Деякі рішення диктувала сама локація - у первісному варіанті не було цегляної кладки, її виявили, демонтувавши старе оздоблення. Підлогові малюнки використали як своєрідну навігацію - створили "якорні" розетки в буферних точках, які служать не лише декором, а і своєрідною навігацією.

Усі пропорції приміщення підпорядковуються аркам, а їхні вигини повторює освітлення. За словами розробників інтерʼєру, вони виготовили 380 унікальних ламп, які утворюють на центральній арці світловий торець. Там розмістили арон а-кодеш – синагогальний ковчег, у якому зберігаються сувої Тори.

Синагога "Бейс Агарон Веісроель" на Подолі оновила інтерʼєр
Фото: Андрій Шурпенков
Синагога "Бейс Агарон Веісроель" на Подолі оновила інтерʼєр
Синагога "Бейс Агарон Веісроель" на Подолі оновила інтерʼєр
Синагога "Бейс Агарон Веісроель" на Подолі оновила інтерʼєр
Синагога "Бейс Агарон Веісроель" на Подолі оновила інтерʼєр

Paintit – студія архітектури та дизайну, яку заснували у Києві 2016 року.

Синагога юдейської громади "Бейс Агарон Веісроель" - будівля, яка займає перші два поверхи та підвальне приміщення житлового будинку у Києві на вулиці Межигірській, 37.

Синагога Бродського в Києві

Синагога Бродського - центральна синагога Києва, розташована на вул. Шота Руставелі, 13. Зведена була синагога за проєктом інженера Георгія Шлейфера. 1926 року синагогу закрили: будинок став клубом, потім - політшколою і військово-санітарним гуртком, а також школою кройки. Ще у 1955 році приміщення надали Київському академічному театру ляльок‎. Після виходу 1992 року Указу Президента України про повернення релігійним громадам культових будинків, що належали їм, уперше за багато років єврейська релігійна громада змогла відсвяткувати Хануку у синагозі Бродського. Зараз вона відкрита.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений 🏙Киев City (@my_kiev_city)

Галицька синагога

Галицька синагога - розташована неподалік площі Перемоги, на вулиці Жилянській, 97/2. Будівництво розпочали ще 1909 року. Будинок був двоповерховий, з просторою молитовною залою і галереєю для жінок. Його фасад декоровано з елементами романського стилю. У 1929 р. Головні електричні майстерні Південно-Західної залізниці висунули вимогу про передачу їм будинку синагоги. Процес повернення синагоги єврейській громаді почався лише 2001 року. У 2002-2004 роках за спонсування Єврейської агенції було проведено реставраційні роботи будівлі. Зараз синагога тимчасово закрита.

Синагога в Бабиному Яру

Синагогу в Бабиному Яру відкрили 2021 року. Головна її особливість - вона деревʼяна. Має символічну назву - "Місце для роздумів". Її спроєктував швейцарський архітектор Мануель Герц. Синагога має вигляд книжки, що відкривається та закривається за допомогою спеціальних механізмів.

"Прикрашена вона візерунками й текстами молитов, які повторюють традиційний розпис старовинних синагог у Західній Україні – у Ходорові та Гвіздці – знищених під час Другої світової війни. На стелі – карта зоряного неба, що відтворює положення зірок 29 вересня 1941 року – у перший день масових розстрілів у Бабиному Яру", - пишуть у пресслужбі Меморіального центру.

Синагога - юдейський молитовний будинок чи приміщення, де юдеї вивчають Святе Письмо моляться Богові. На відміну від православної церкви, синагога не є храмом, а лише приміщенням для громадської молитви. Зазвичай являє собою споруду характерної архітектури. Щоправда, за юдейськими релігійними правилами, синагогою може бути будь-яке приміщення, яке було освячене за спеціальним обрядом.

Зараз ви читаєте новину «Київська синагога на Подолі оновила інтерʼєр: як виглядає та які ще працюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути