субота, 25 травня 2024 09:09

Зруйнували Запорізьку Січ

Зруйнували Запорізьку Січ
Чортомлицька Січ існувала з 1652-го по 1709 рік. Фото: kozaku.in.ua

Московські війська 25 травня 1709-го знищили Запорізьку Січ на острові Чортомлик на Дніпрі - тепер це Покровська сільська територіальна громада Нікопольського району на Дніпропетровщині.

Цар Петро І наказав зруйнувати Січ. Хотів помститися запорожцям за те, що у Північній війні стали на бік шведів. Три полки московських стрільців під Києвом сіли на судна і попливли униз по Дніпру. Дорогою нищили козацькі поселення. Спалили фортеці Старий та Новий Кодак.

Оборону Чортомлицької Січі, на якій у той час було кількасот запорожців, очолив наказний отаман Яким Богуш. Оточена звідусіль водою, вона була недоступна для штурму. На допомогу московитам прибув полковник Гнат Ґалаган, який втік від Мазепи. Запорожці подумали, що це йдуть на допомогу татари й відкрили ворота. Солдати ввірвалися в Січ. Більшість козаків убили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українця прокляла російська православна церква

У полон потрапили кошовий отаман, військовий суддя, 26 курінних отаманів, 2 ченці, 250 козаків, 160 жінок та дітей. Московські війська забрали зброю, зруйнували укріплення й спалили курені. Чортомлицька Січ перестала існувати.

Козаки захопили фортецю Кодак на Запоріжжі 1 жовтня 1648-го. Її збудували поляки навесні 1635-го - щоб контролювати пониззя Дніпра. У серпні того ж року запорожці під проводом гетьмана Івана Сулими зруйнували Кодацьку фортецю.

Зараз ви читаєте новину «Зруйнували Запорізьку Січ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути