Ексклюзиви
понеділок, 01 жовтня 2018 08:21

На Дніпрі зруйнували польську фортецю

На Дніпрі зруйнували польську фортецю
Монумент на честь взяття козаками фортеці Кодак, встановлений у 1910 році. На ньому помилково зазначена дата 24 квітня. На ньому Фото: lookmytrips.com

Козаки захопили фортецю Кодак на Запоріжжі 1 жовтня 1648 року.

Її збудували поляки навесні 1635-го - щоб контролювати пониззя Дніпра. У серпні того ж року запорожці під проводом гетьмана Івана Сулими зруйнували Кодацьку фортецю.

Відбудовав німецький інженер Геткант в 1639. Її розміри збільшилися майже втричі. Фортечний гарнізон, що складався з польської частини та іноземних найманців, налічував близько 1 тис. вояків. У фортеці перебували також сім'ї офіцерів, католицькі ченці з місцевого монастиря, служилі люди.

Облогу Кодака українські війська почали невдовзі після перемоги у Корсунській битві в травні 1648 року. Однак оскільки їхні головні сили розвивали наступ, то до стін фортеці були спрямовані лише окремі загони. Через малу чисельність сил блокада була нещільною. Спроби штурму не мали бажаних результатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не діставали гармати і тонули човни - як пройшов останній бій на Чортомлику

У вересні ці війська підійшли до Кодака й щільно його блокували. Опинившись у скрутному становищі, обложені пішли на переговори. 1 жовтня були укладені почесні умови капітуляції гарнізону, який покинув Кодак озброєним, залишивши в фортеці лише артилерію і прапори, і пішов на Чигирин. Разом з військовиками йшли їхні сім'ї, а також ченці.

З гарнізоном до Чигирина доправлялося і тіло померлого від ран після Жовтоводської битви Потоцького. Не всі умови капітуляції були, однак, до кінця виконані. За наказом Богдана Хмельницького, у зв'язку з порушенням польською стороною на іншій ділянці фронту певних домовленостей, вояків кодацького гарнізону роззброїли й арештували, а потім обміняли на українських полонених.

Московські війська під керівництвом полковника Яковлєва 25 травня 1709 року знищили Чортомлицьку Січ - на острові Чортомлик на Дніпрі - тепер село Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині.

Зараз ви читаєте новину «На Дніпрі зруйнували польську фортецю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути