субота, 26 січня 2013 16:42
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Або одна партія, або опозиція програє президентські вибори

Лідери опозиційних партій не хочуть об'єднуватись із "Батьківщиною", як про це просить Юлія Тимошенко. Вони розмірковують згідно з логікою своїх партій: необхідності їх посилення, укріплення, розширення та необхідності виконання своїх електоральних обіцянок. Вони розмірковують так, ніби вони - парламентська опозиція.

Тимошенко ж розмірковує про опозицію з логіки політичного режиму: що це не тільки парламентська опозиція, а опозиція режиму Януковича. На її думку, тільки об'єднавши опозицію можна боротися проти нього.

Парламентські опозиційні вожді розраховують, що саме хтось із них вийде у другий тур президентських виборів, а навколо них об'єднаються інші опозиційні сили, і тоді він стане лідером усієї опозиції.

Не дивлячись на заклик Тимошенко, є проблеми із об'єднанням у самій "Батьківщині". Саме тому, ті ж Кличко і Тягнибок хочуть почекати і подивитися, як буде об'єднуватись "Батьківщина".

Дуже важко об'єднати на єдиних засадах націоналістів і більш ліберальні політичні сили. Хіба може, наприклад, Кличко підтримати Тягнибока у прагненні поновити графу "національність" у паспорті? Так само, Тягнибок проти ринку землі, а Кличко — за.

На ідеологічні протиріччя можна не звертати уваги, якщо є якась революційна хвиля. Бо головне сьогодні для політичних сил — повалення режиму. Але коли революційної хвилі немає, коли вулична політика завмерла, і вся політика концентрується у легальних формах у парламенті, тоді тут немає необхідності об'єднуватися проти режиму, не зважаючи на програмні розбіжності. Навпаки — вони заважають об'єднуватися.

Через це опозиція може програти президентські вибори. Буде конкуренція між ними. Іноді дуже запекла. Проте вона буде на користь іншої сторони.

Останні кілька років в Україні показують, що те середовище, де була конкуренція, в кінцевому рахунку програвало. Були Тимошенко і Ющенко, але Партія регіонів, яка на той час знаходилась в опозиції, була єдина. Сьогодні навпаки — влада монолітна, а опозиція конфліктна.

Хоч у нас і немає революційної ситуації, але історично ми знаходимося у революційно-контрреволюційному циклі з історичної точки зору. Ми ще не доросли до еволюційної мирної парламентської політики, як у Європі. Тому Тимошенко мислить за логікою революційного процесу. Тягнибок, Кличко і частково Яценюк мислять за логікою не революції, а еволюції. Вважають, що ми вже вирішили всі питання в економіці і побудували демократію за європейськими стандартами, і лишилось в рамках цього боротися один з одним. Ми до цього ще не прийшли.

Зараз ви читаєте новину «Або одна партія, або опозиція програє президентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути