пʼятниця, 25 січня 2013 14:21

"Тимошенко ставить опозиціонерів у важке становище, щоби вони не зблизилися із владою"

"Тимошенко ставить опозиціонерів у важке становище, щоби вони не зблизилися із владою"
Віктор Небоженко вірить, що Тимошенко братиме участь у президентських виборах. Фото: ukr.obozrevatel.com

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликала опозицію створити єдину партію, щоб подолати режим президента Віктора Януковича. Водночас лідер парламентської фракції "Свобода" Олег Тягнибок не вважає за доцільне об'єднання трьох ідеологічно різних партій в одну, таку ж думку висловив лідер партії УДАР Віталій Кличко.

Подібними заявами Тимошенко намагається не допустити зближення опозиційних лідерів із владою, вважає політолог Віктор Небоженко.

- Подібні заклики від Тимошенко спрямовані на те, щоби поставити у важке становище сьогоднішніх опозиційних лідерів, - зауважив він. - Адже вони все більше і більше сьогодні розходяться один з одним. Тимошенко розуміє, що на початок президентської кампанії ні про яке єднання між сьогоднішніми основними загонами опозиції, говорити не доводиться. Скоріш за все між "Батьківщиною", "Свободою" та УДАРом буде "холодна війна". Кожен із них має свого кандидата у президенти. І в цій ситуації, коли Тимошенко вийде із в'язниці, вона стане, відповідно, четвертим кандидатом.

Тобто очікувати на хоч якусь консолідацію між опозицією не варто?

- Будуть спільні голосування, спільні акції протестів. Але чим ближче ми будемо підходити до виборів, тим більше сьогоднішні лідери опозиційних фракцій будуть думати про себе, а не про спільні заходи.

Чи можна тоді говорити, що Тимошенко втратила вплив і на свою фракцію, і на політику загалом?

- Я би не сказав. Бо її особиста війна з Януковичем, з прокуратурою, ставить у незручне становище сьогоднішніх лідерів опозиції. Вони повинні визначатися: підтримувати її в цій боротьбі, чи ні. І це дуже серйозна, щоденна проблема для Яценюка, Тягнибока і Кличка. Це звужує їхню можливість співробітництва із владою. Не можна казати: "Випустіть Тимошенко із в'язниці" і водночас брати участь у розподіли бюджету, комітетів чи пільг.

Опозиція зараз намагається боротися за Тимошенко через скликання позачергової сесії Верховної Ради та створення там ТСК. Чи можна такі заходи вважати реальною підтримкою екс-прем'єра, чи це просто імітація?

- Поки ще ми бачимо, що все ж таки є певна спроба допомогти Тимошенко і випрацювати певні форми співробітництва. Але водночас, у нас навіть досі немає координаційного опозиційного комітету. Навіть у парламенті. А я вже не кажу про позапарламентську взаємодію між основними опозиційними силами в областях, містах, регіонах. Спробуйте звести УДАР, "Свободу", та "Батьківщину" у Львові. Нічого ж не вийде. Тому це велика їхня проблема — як, залишаючись у рамках опозиції, робити щось разом, і як їм підтримувати подібні ініціативи Тимошенко (про єдину партію).

Звичайно, якби Тимошенко була на свободі, вони зібралися б, розповіли, що вони один про одного думають і після чергового скандалу ми приблизно б дізналися, хто зрадник, а хто друг. Але оскільки діалогу між Тимошенко і опозицією немає, то все це буде тягнутися принаймні ще рік.

Що вона має робити за цей час? Вже було і голодування, і бойкоти.

Важко сказати. Вона все ж таки у в'язниці. Хто голодує, хтось намагається покінчити життя самогубством, хтось передає із в'язниці якісь заклик. Так робив Мандела та інші. Так роблять вся політичні в'язні, якщо вони вірять у справедливість своєї політичної боротьби. Тому Тимошенко і надалі буде пручатися, як тільки може. Інших варіантів у неї немає. Адже єдиний її інструмент спротиву — це її тіло.

Тобто, подібні акції можна очікувати й у подальшому?

- Це відбуватиметься постійно. Не вийде так, що сьогодні от я поголодувала, а завтра я щось інше придумаю, якесь зроблю собі татуювання на спіні із образами Януковича.

Справа в тому, що боротьба Януковича і Тимошенко буде продовжуватися. Тим паче, влада вже вийшла на рівень дискредитації особистості, розповідає, що Тимошенко була коханкою і т.д.. Тобто, іде не тільки утримання людини у в'язниці, а ще й спроба дискредитації її як особистості. Це такий собі сталінський варіант. Адже Сталіну не подобалося, що в тюрмі опинилися просто маршали, герої громадянської війни, йому треба було, щоби вони ще були якимись японськими, китайськими шпигунами. Точно така сама тактика і тут. Януковичу мало, щоби вона сиділа у в'язниці. Треба ще й змусити людей відвернутися від неї.

Це їм вдасться зробити?

- Тимошенко є лідером "Батьківщини", і неї є певне ядерне ядро — її фанати, які не будуть сприймати жодної аргументації влади. Інші ж розійшлися по різним загонам. Адже голосувати за Тягнибока, Яценюка чи Кличка набагато простіше, вони ж то сильно і не борються. Тому на Тимошенко ставку буде робити найбільш розсерджена частина суспільства, бо вона - єдиний розсерджений політик в Україні.

Ви вірите, що Тимошенко братиме участь у президентських виборах?

- Звісно. Зараз вже забули, що ми не тільки нащадки запорізьких козаків, польської шляхти чи Автор-угорської імперії. Ми ж ще й нащадки Радянської імперії. А там дуже просто такі питання вирішувалися на рівні Верховної ради СРСР. Вони ж ухвалювали рішення про 20-річний строк якомусь дисиденту, а потім без всякого суду ця людина в результаті переговорів і тиску заходу на СРСР опинялася в літаку, і потім у Берліні. Тому, думаю, тут буде так само.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко ставить опозиціонерів у важке становище, щоби вони не зблизилися із владою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути