понеділок, 11 березня 2019 11:56

Забужко розвінчала міф про російськомовні міста

Забужко розвінчала міф про російськомовні міста
Письменниця розповіла про русифікацію міст. Фото: "Читомо"

Письменниця Оксана Забужко розвінчала міф про те, що у радянський період в українських містах говорили російською.

Насправді, у 60-ті роки всі міста центральної України розмовляли українською, проте русифікаторська політика голови УРСР Володимира Щербицького у 1972 —1989 роках призвела до панування російської у житті українців, розповіла вона інтерв'ю виданню opinion.ua.

"Усім сільським дітям, які приїхали із села в місто вчитися в 1970-80-ті, розказували, ніби "в Украине города всегда говорили по-русски". І тут я витягаю свій автомат Калашнікова і говорю: "Ах ви ж курви! Тому що в 60-ті роки ще, даруйте, всі міста Центральної України розмовляли українською! А станом на 90-ті вже всі вони були "русскоязычные". Місто Черкаси, наприклад, заговорило російською за одне покоління. Щербиччина – це ж не "дисидентів заарештували", це цілий комплекс політтехнологій із перетворення українців на "новую историческую общность людей – советский народ", - розповіла Забужко.

Як приклад технологій русифікації Забужко навела створення в Україні великих підприємства із запрошенням працівників з усього Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Навіщо ми вчимо російську" - вчителя засудили за націоналізм

"У кожному українському місті створювалось одне "градообразующее предприятие союзного значения" і туди з'їжджалися з усього Союзу. Школи, відповідно, ставали російськомовними. За одне покоління все місцеве забивається під плінтус. Через 20 років – "вас тут не стояло". А ще через 20 років приїжджає якийсь умовний Діма Кісільов, і починає тут керувати каналом і розповідати, що "всегда в Украине города были русскоязычные". І діти, вирослі на цих асфальтах, вже забули українську", - відзначила вона.

11-15 лютого 1963 року у Києві відбувалася конференція з питань культури української мови. Конференція проходила активно. За 5 днів учасники прочитали 27 доповідей.

Зараз ви читаєте новину «Забужко розвінчала міф про російськомовні міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути