Ексклюзиви
субота, 22 травня 2021 09:25

Українська мова зазвучала у величному храмі

Українська мова зазвучала у величному храмі
Василь Липківський був активним прибічником автокефалії Української Православної Церкви. Пізніше став митрополитом УАПЦ Фото: vue.gov.ua

22 травня 1919 року в Києві провели перше богослужіння українською мовою. Вона зазвучала у Військово-Микільському соборі, побудованому коштом гетьмана Івана Мазепи.

У часи Української революції тривала боротьба між прихильниками та противниками автокефалії Православної церкви. Ще 7 липня 1918 року проросійській більшості Всеукраїнського православного церковного собору вдалося виключити 82 проукраїнських делегатів. У квітні 1919 року прихильник автокефалії отець Василь Липківський сприяв проведенню другого збору, на якому ухвалили негайно розпочати утворення українських парафій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йдеться про повне розмосковлення церкви - міністр Іван Огієнко

Літургію 22 травня перед людьми відслужив саме Василь Липківський – майбутній митрополит УАПЦ. Урочистості супроводжував хор під керівництвом композитора Миколи Леонтовича.

"На всеношній службі Божій зібралася така сила народу. Не тільки в соборі, а й навкруги нього було тісно. Весь народ плакав, чуючи Апостол, Євангелію, Псалми рідною мовою. Всі відчували, що це вперше після віків неволі "моляться на волі невольничі діти", як передбачав Шевченко", - згадував Липківський.

Врешті священник став настоятелем Софійського собору і ще активніше почав боротися за створення українських парафій. Взявся за переклад богословських та літургійних текстів українською мовою. За усе це його заочно піддали Всеросійському церковному суду.

У відповідь Всеукраїнська Церковна Рада закликала ігнорувати російський єпископат. Розпочалася підготовка до проголошення автокефалії.

Гетьман Української держави Павло Скоропадський узаконив автокефалію Української православної церкви 12 листопада 1918 року. Виходив з твердження, що в незалежній державі має бути власна церква.

У ті часи за незалежність від Московського патріархату виступали миряни та частина духовенства. Спротив чинили вищі ієрархи, переважно єпископи-росіяни. Вони заперечували автокефалію, утім погоджувались на обмежену автономію від Москви. Центральна Рада майже не надавала підтримки прихильникам автокефалії, не бачила у них союзників державотворення. Питання стали другорядними й під час війни з більшовиками.

Захопивши владу 1918 року, гетьман Павло Скоропадський підписав Закону про тимчасовий державний устрій України, що визнавав православну віру головною. Повну незалежність церкви заперечував. Підтримав автономію за умови нерозриву із Москвою і Московським патріархом.

Зараз ви читаєте новину «Українська мова зазвучала у величному храмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути