Ексклюзиви
середа, 24 травня 2023 10:55

Кирило і Мефодій створили один із перших слов'янських алфавітів

Кирило і Мефодій створили один із перших слов'янських алфавітів
24 травня церква згадує Кирила і Мефодія. Фото: LSO Diecezja Tarnowska

24 травня відзначають День слов'янської писемності й культури.

Церква вшановує пам'ять святих рівноапостольних Кирила й Мефодія. Вони створили один із перших слов'янських алфавітів. Але науковці досі не знають, чи першою абеткою була кирилиця, чи глаголиця.

Кирило й Мефодій були греками. Улітку 863 року вони поселилися в Моравії, на території сучасної Чехії. Їх запросив місцевий князь Ростислав. Там проповідували християнство та перекладали релігійні тексти слов'янською мовою. Відкривали при церквах школи.

Глаголицю згодом перестали використовувати. Кирилицю зараз використовують у багатьох країнах. Українська мова також послуговується кирилицею.

За запровадження слов'янської мови в богослужінні братів звинуватили в єресі. 866 року на виклик папи Адріана II поїхали до Риму. Отримали від нього дозвіл розповсюджувати слов'янські церковні книги й проводити богослужіння слов'янською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська мова зазвучала у величному храмі

В Україні ім'я Кирила й Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство. Відзначати їхнє свято на державному рівні почали з 2004 року.

5 травня 1581 року в Острозі на Волині друкар Іван Федорович вперше видав "Хронологію" білоруського поета Андрія Римші. Твір на одному аркуші став першим у кириличному друкарстві окремим поетичним виданням та календарем.

Зараз ви читаєте новину «Кирило і Мефодій створили один із перших слов'янських алфавітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути