Твердопаливний котел удвічі вигідніший за газовий

— Опалювати дровами вдвічі вигідніше, ніж газом. І щонайменше втричі — ніж електрикою, — говорить 48-річний Іван Різник із села Бобриця поблизу Києва.

Іван Олександрович живе у приватному будинку площею майже 300 кв. м. У котельні стоять три котли: газовий, електричний і твердопаливний, що працює на всіх видах палива. Чоловік умикав котли по черзі.

— Маю тризонного електролічильника, — продовжує. — Вночі електрика найдешевша. Автоматика включає електричного котла з 23:00 до шостої ранку. Газового — удень. Твердопаливного запускав, коли в дворі накопичилося багато всяких дров, дощок, гілок, листя чи картону.

З 2018 року чоловік опалює будинок переважно твердопаливним котлом.

— Ним найдешевше, — каже Різник. — Справжньої економії не досягнеш просто. Треба знати кілька правил. У систему опалення варто вмонтувати теплоакумулятор об'ємом хоча б на кубометр води. Щоб відбирав від твердопаливного котла надлишкове тепло, й воно використовувалося раціональніше. Найголовніше — збирати дрова й готуватися до зими треба не в жовтні чи листопаді, коли ціни шалені. А протягом року.

Іван Різник заготовлює паливо з весни.

— Весь сезон не лежу, а готуюся, — розповідає Іван Різник. — Складаю все, що вдається зібрати за весну-літо. Гілки з весняного обрізання дерев, використані опалубки, чагарники. Знайомий мебельник віддає обрізки тирсоплит. Іноді причепами привозить. Улітку в селі випилюють сухі тополі, то можна забрати даром. Час від часу забираю на пилорамах сосновий обапіл і бракований пиломатеріал. Улітку в знайомих лісників можна дешево виписати дров. А якщо сам заберу, то нетоварний ліс віддають за копійки. Все пиляю, складаю під навіс. До грудня заготовлюю до 15 "кубів" дров.

У котлі спалює різні види палива.

— Не можна топити одним, — додає Різник. — Якщо палити лише обапіл чи обрізки тирсоплит, то все навколо смердітиме від диму, смоли закоксують димохід. Треба домішувати дрова твердих порід дерев або вугілля. Чи періодично спалювати очищувач димарів. Це такий порошок, який розчиняє сажу в димарі.

Нарубаних дров майже не купує.

Зараз ви читаєте новину «Твердопаливний котел удвічі вигідніший за газовий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути