середа, 30 квітня 2008 07:09

На Юрія їдять кашу та яєчню

5 травня, понеділок — святого апостола та євангеліста Луки. Він автор одного з чотирьох Євангелій. У місті Фіви поніс мученицьку смерть. На весняного Луку годиться садити цибулю й часник.

6 травня, вівторок — святого великомученика Юрія (Георгія) Побідоносця (IV cт.). За мужність і відвагу Юрій одержав вищий чин у римській армії. Таємно сповідував християнство. За легендою, біля Бейрута у Лівані в озері жив змій. Йому щодня приносили людські жертви. Коли настала черга царської доньки, на білому коні з"явився святий Юрій. Він переміг змія, звільнив царівну й охрестив багатьох жителів міста. Під час гонінь християн святий Юрій на царській раді привселюдно оголосив про свою віру в Христа. У в"язниці багатьох навернув до християнства, прийняв смерть від меча.

Святого Юрія шанують як покровителя православного воїнства, захисника домашньої худоби й володаря диких звірів. Роса, зібрана до сходу сонця, лікує очі. Освяченою вербою виганяють перший раз худобу пастися на юріївську росу, щоб була здоровою й давала багато молока. Біля засіяних полів влаштовували трапезу з кашею та яєчнею. Потім качалися парами по ниві, щоб гарно вродила. "Коли на Юра дощ і грім, то буде радість людям усім".

7 травня, середа — мученика Евсея (IV cт.). Він був присутній при страті святого Юрія, після чого увірував у Христа. Відмовився принести жертви ідолам, за що був закатований.

8 травня, четвер — апостола й євангеліста Марка, який супроводжував Христа під час хресних мук. У 62–63 роках написав у Римі святе Євангеліє. В Олександрії прийняв мученицьку смерть за проповідь християнської віри. Марко-ключник відкриває землю та небо й випускає тепло й дощі: "На Марка небо ярке, на вулиці парко, а бабі в хаті жарко". Якщо до цього дня не зацвіли яблуні, чекай неврожаю.

9 травня, п"ятниця — священомученика Василя, єпископа Атасійського. Йому відрубали голову за вірність християнській вірі (IV cт.). Згадують праведну діву Глафіру (IV cт.). На Гликерії-гречкосійки сіють ранню гречку.

10 травня, субота — святого Симеона, єпископа Єрусалимського. 107-го у віці 120 років був розіп"ятий на хресті язичниками. "Якщо зозуля закує на голе дерево, чекай недороду, на зелене — до гарного врожаю".

11 травня, неділя — святителя Кирила Туровського (ХІІ ст.). Був єпископом, до його єпархії входила частина Полісся та північно-східна Волинь. Проповіді святителя вважають вершиною ораторського мистецтва Київської Русі. Помер 1183 року.

"Як випадуть у травні три добрі дощі, то вродить хліб на три роки".

Зараз ви читаєте новину «На Юрія їдять кашу та яєчню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути