четвер, 24 липня 2008 17:21

Дощ на Мокрини — до неврожаю горіхів

28 липня, понеділок — мучеників Кирика й Улити з малоазійського міста Ілонія (ІV cт.). Рано овдовівши, Улита виховувала сина Кирика вірним християнином. За це 3-річного хлопця замучили на очах у матері, а її обезглавили мечем. Кирика й Улиту вшановують як захисників від хижих птахів і шкідливих комах. Цього дня жінки й дівчата не жали: вірили, що в полі можна побачити "маняка" — лихого.

29 липня, вівторок — мученика Антіоха-лікаря з міста Саватія Каппадокійська (ІV cт.). Уславився як чудотворець: за його молитвою розсипалися на порох ідоли. Язичники кинули чудотворця в окріп, він залишався неушкодженим. Хижі звірі лягали йому до ніг. Тоді Антіохові відрубали голову.

Із цього дня пташки перестають співати, ночі стають прохолоднішими.

30 липня, середа — святих отців шести Вселенських Соборів. Розпочинається період горобиних ночей — нічних гроз із громом і блискавками, які вражають людей, спалюють будівлі. Не дозволяється в цей час виносити з дому вогонь, інакше пожежа може знищити господарство. Особливо остерігаються ті, чия професія пов"язана з вогнем: ковалі, пекарі, гончарі.

31 липня, четвер — святого мученика Ємельяна-слов"янина, який жив на березі Дунаю, був рабом і потай сповідував християнство. Коли почалися переслідування християн, його схопили й катували вогнем. Полум"я не ушкодило святого, а опалило язичників, які стояли навкруги. Помер 363 року.

На жнивного Омеляна перший зажин має зробити легка на руку жниця.

1 серпня, п"ятниця — обретіння мощей преподобного Серафима Саровського, подвижника й чудотворця. Мощі святого віднайшли 1903-го, через 70 років після його смерті, в день його народження. Ця подія супроводжувалася чудодійним зціленням хворих і немічних. Згадують преподобну Мокрину, яка жила у ІV cт. і мала дар зцілення.

Якщо на Мокрини й наступного дня буде ясна погода, то чекай сухої осені, а якщо дощ — мокрої. Моква зранку — початок осені буде дощовим, надвечір — дощитиме наприкінці осені. Сльотавий день — наступного року гарний урожай озимини, але не вродять горіхи.

2 серпня, субота — пророка Іллі (ІХ ст. до Р.Х.). Був узятий на небо живим у вогняній колісниці. У народі вважали володарем грому, небесного вогню, дощу, покровителем врожаю та плодючості. Не можна працювати ані на полі, ані вдома, щоб Ілля не спалив врожаю. Цілий день сонячно — на недорід.

3 серпня, неділя — пророка Єзекиїля, автора пророцтв про зруйнування Єрусалима й духовного відродження людства (VІ cт. до Р.Х.).

Зараз ви читаєте новину «Дощ на Мокрини — до неврожаю горіхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути