Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 18:58

Зеленського просять розібратися з комісією, яка дискредитує Україну

Зеленського просять розібратися з комісією, яка дискредитує Україну
СКУ закликав Президента України переглянути склад Німецько-української комісії істориків. Вона виступила організатором конференції під назвою "Чи був Голодомор геноцидом?", що порушує законодавство України та є образливим для українців. Фото: education.holodomor.ca

Світовий конґрес українців закликав президента Володимира Зеленського змінити склад Німецько-української комісії істориків.

Організація висловила глибоке занепокоєння роботою комісії, проєкти та ініціативи якої часто дискредитують Україну, її народ та її історію, інформує Музей Голодомору.

"Голодомор є ключовою подією в історії українського народу для кожного українця, незалежно від місця проживання, особливо сьогодні, у час чергової агресії РФ проти України.

Ми спільно не можемо дозволити особам, які в Комісії повинні представляти інтереси українського народу та історичної пам'яті нації, спотворити історичні факти або поставити під сумнів основи нашого світогляду", - йдеться в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свідок Голодомору: нас урятував непотріб зі срібла

СКУ закликав президента України переглянути склад комісії чи формат її функціонування, а також забезпечити, щоб Україну представляли історики, які працюватимуть на захист інтересів країни, навчатимуть міжнародну спільноту історії України та провадитимуть конструктивний діалог для сприяння взаєморозумінню та успішної співпраці з німецькими партнерами.

"Комісія зробила сумнівні кроки і щодо інших питань. Оскільки Посольство України в Німеччині виступає за встановлення меморіалу в центрі Берліна 8 мільйонам українцям – жертвам нацистської окупації, Комісія підтримує встановлення меморіалу мільйонам польських жертв нацистської окупації. Важко зрозуміти логіку або виправдання такого підходу", - підкреслюють у листі.

17 вересня Музей Голодомору оприлюднив публічне звернення, в якому закликав Німецько-українську комісію істориків не застосовувати провокативну назву "Чи був Голодомор геноцидом?" до анонсованої міжнародної конференції. Історики закликали комісію змінити назву дискусії, адже вона суперечить Закону України "Про Голодомор 1932-1933 років, рішенню Апеляційного суду Києва, принижує пам'ять мільйонів загиблих і українське громадянське суспільство. Конференція має відбутися 24 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Зеленського просять розібратися з комісією, яка дискредитує Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути