неділя, 02 серпня 2020 12:34

Завершила роботу післявоєнна конференція

Завершила роботу післявоєнна конференція
Сталін, Трумен і Черчилль спілкуються на Потсдамській конференції Фото: wikimedia

Конференція керівників держав-переможниць у Другій Світовій війні завершилася 2 серпня 1945-го у Потсдамському палаці Цецилієнгоф. Її рішення стали програмою післявоєнного устрою Європи.

США на конференції представляв президент Гаррі Трумен, Велику Британію - прем'єр-міністр Вінстон Черчилль, згодом Клемент Еттлі, а СРСР - Йосип Сталін.

Передбачалося ввести у дію програму "чотирьох Д" - денацифікації, демілітаризації, демократизації, декартелізації Німеччини. Було узгоджено поділ країни й Берліна на 4 зони окупації. Лідери визнали право постраждалих народів на німецькі репарації - $20 млрд. Також вирішили розділити між собою німецький флот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталін обманював Черчилля та Рузвельта - історик

На конференції вирішили і долю деяких територій. СРСР отримував місто Кенігсберг – тепер Калінінград і суміжні території. До Польщі мали перейти території Східної Пруссії і Данциг – тепер Гданськ.

Також передбачалося створення Ради міністрів закордонних справ 5 держав, до якої, окрім союзників, мали увійти Франція і Китай. Було опубліковано декларацію США, Великої Британії і Китаю з вимогою про беззаперечну капітуляцію Японської імперії, яку та відхилила. Підтверджувалися умови вступу СРСР у війну з Японією.

Рішення Потсдамської конференції були підтримані багатьма державами світу. Вона закріпила нове співвідношення сил в Європі, що врешті призведе до Холодної війни.

Конференція представників СРСР, США і Великобританії в Ялті закінчилась 11 лютого 1945 року. Проводили її у Лівадійському палаці. Там зустрілися прем`єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль, президент США Франклін Рузвельт і радянський лідер Йосип Сталін. У ході конференції було підписано "Декларацію про звільнену Європу", яка передбачала право союзників "допомагати" звільненим народам.

Так СРСР отримав вплив на Східну Європу. Його кордон мав проходити по "лінії Керзона" - українські Холмщина, Підляшшя, Лемківщина, Надсяння відходили до Польщі. Також було передбачено створення ООН. Окрім СРСР, до організації мали ввійти Українська та Білоруська РСР.

Зараз ви читаєте новину «Завершила роботу післявоєнна конференція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути