Ексклюзиви
неділя, 11 лютого 2024 09:25

Американців поселили у Лівадійському палаці в Криму

Американців поселили у Лівадійському палаці в Криму
Ялтинська (Кримська) конференція союзних держав: СРСР, США і Великобританії. Фото: ВВС

Конференція представників СРСР, США і Великої Британії в Ялті закінчилась 11 лютого 1945 року.

Проводили її у Лівадійському палаці. Там зустрілися прем`єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль, президента США Франклін Рузвельт і радянський лідер Йосип Сталін.

Американську делегацію розмістили в Лівадійському палаці, британську — у Воронцовському в Алушті, радянську — в Юсуповському в Кореїзі. Їх готували два місяці. Завезли понад 1,5 тис. вагонів різних матеріалів, устаткування та меблів.

Усі пленарні засідання голів держав відбувалися в Лівадійському палаці - резиденції царя Миколи ІІ. Починалися о 16.00 і закінчувалися о 20.00 або й пізніше. Наради міністрів закордонних справ розпочиналися о 12.00 і велися почергово в місці розташування кожної делегації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архівні фото Ялтинської конференції, де брали участь СРСР, США і Великобританія

5 лютого за довгий овальний стіл сіли 23 людини: лідери трьох держав, міністри, воєначальники, три перекладачі. Основні рішення: розділити Німеччину на окупаційні зони, розпустити її армію, ліквідувати нацистську партію, покарати воєнних злочинців. 50% репарацій від Німеччини отримує Радянський Союз.

Підписують "Декларацію про звільнену Європу". Вона передбачає право союзників "допомагати" звільненим народам. СРСР отримує вплив на Східну Європу. Кордон СРСР мав проходити по "лінії Керзона" - українські Холмщина, Підляшшя, Лемківщина, Надсяння відходили до Польщі. Мали створити Організацію Об"єднаних Націй. Окрім СРСР, до до неї мали ввійти Українська та Білоруська РСР.

Через три місяці після перемоги над Німеччиною СРСР вступає у війну з Японією. За це отримує Курили і Південний Сахалін. Створений у Ялті поділ Європи зберігся до 1990-х.

Ялтинська (Кримська) конференція союзних держав: СРСР, США і Великобританії були присвячена встановленню післявоєнного світового порядку.Зустріч лідерів "Великої трійки" проходила в Лівадійському (Білому) палаці в Ялті з 4 по 11 лютого 1945 року.

Зараз ви читаєте новину «Американців поселили у Лівадійському палаці в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути