четвер, 01 липня 2021 11:30

Застрелили студента

Застрелили студента
Перша шпальта віденського видання Das Interessante Blatt за 7 липня 1910 року вийшла із заголовком "Перестрілка у Львівському університеті" Фото: anno.onb.ac.at

1 липня 1910-го у Львові, під час сутичок українських студентів із польськими, застрелили 27-річного Адама Коцка.

Сутички відбувалися через питання університету. Тоді у Львові, в Австро-Угорської імперії, діяв лише один університет, у якому викладали переважно польською мовою. Українці вимагали викладання рідною мовою або створення окремого навчального закладу з українськими викладачами. Польські студенти виступили проти цього. Організували загони – боївки, і нападали на українських студентів. Ті давали відсіч.

1 липня українські студенти мали намір провести віче й мітинг вулицями Львова щодо мовного питання у Львівському університеті. Щоб перешкодити цьому поляки забарикадували їх у приміщеннях закладу й намагалися зірвати зібрання. Розпочалися бійки й навіть стрілянина.

Поліція прибула на місце за 15 хв., але серйозних поранень уже зазнали 28 студентів, серед яких і Адам Коцко. Чоловік навчався на юридичному факультеті, був активним діячем українського студентського руху й боровся за викладання українською з 1906 року, подорожував і дописував у львівські газети. Куля влучила йому в голову. Незабаром помер на руках у матері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Утечу Січинського із в'язниці українці готували три роки

Поліція відкрила кримінальну справу й заарештувала 127 українців, засудили 99. Поляків не затримували, лише записували домашні адреси. Почали з'являтися версії, що Коцка застрелив українець "випадковою кулею".

4 липня студента поховали на Личаківському кладовищі під величезну маніфестацію українців. Промови зачитували: політик Кость Левицький, історик Михайло Грушевський, юрист Кирило Трильовський. 1912 року на могилі встановили статую "Скорботна Мадонна".

Смерть Коцка сильно вплинула на радикалізацію українського студентського руху. Урешті органи влади Австро-Угорської імперії, за розпорядженням самого імператора Франца Йосипа, наказали збудувати українцям окремий університет. Однак процес перервала Перша світова війна.

Викладання у Львівському університеті відбувалося німецькою мовою. 1871-го австрійський уряд дозволив замінити її на польську чи українську, залежно від волі викладачів. Здебільшого викладачі були поляками, тому запанувала польська мова. Українці розпочали боротьбу за окремий університет.

1902-го 600 українських студентів оголосили бойкот Львівському університету й на знак протесту проти польського шовінізму роз'їхалися для подовження навчання до університетів у Відні, Кракові, Празі.

Розгорівся конфлікт між польськими студентами й українськими, який часто переростав у кулачні й навіть збройні сутички.

Зараз ви читаєте новину «Застрелили студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути