середа, 19 січня 2022 08:20

Заснували найбільшу українську організацію у Великій Британії

Заснували найбільшу українську організацію у Великій Британії
У Британському журналі "Look" опублікували карту із написом "Наступна європейська війна почнеться в Україні"

У Лондоні 19 січня 1946-го заснували нйбільшу українську громадську організацію у Великій Британії - Союз Українців у Великій Британії (СУБ).

Після війни серед українців у складі Польських збройних сил, розташованих у Сполученому Королівстві, виникла ідея заснування Союзу Українських Вояків у Польських Збройних Силах. Під час підготовки вирішили поширити можливість входження в нову організацію на всіх українців, які вже перебували у Великій Британії або в майбутньому прибудуть у країну.

Установчий з'їзд СУБ відбувся 19-20 січня 1946-го в Единбурзі. Вони через кілька років придбали будівлю у західному Лондоні, де зараз міститься штаб-квартира організації. Союз охопив мережу з 34 місцевих громад у різних куточках Сполученого Королівства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лондоні виступили на захист України

В наступні роки кількість членів значно збільшилася після приїзду до країни українських робітників і колишніх вояків дивізії "Галичина". Коли післявоєнна масова імміграція українців до Британії була завершена, близько 23 600 осіб стали членами СУБ.

Програма діяльності зобов'язує до збереження української культури й традицій, до інформування про життя українців у Великій Британії, Україні, у світі в цілому. Також Союз Українців у Великій Британії зобов'язувався друкувати газети, книжки, періодичні видання, заснування і опіку бібліотеками, влаштувувати вистави, експозиції. Усі заходи були благодійними.

У Пенсильванії 13 жовтня 1894-го заснували Український народний союз - найдавнішу українську установу в США. Нині налічує понад 50 тис. членів. УНС завжди був ініціатором усіх головиних акцій і заходів американських українців.

Зараз ви читаєте новину «Заснували найбільшу українську організацію у Великій Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути