пʼятниця, 13 жовтня 2023 14:50

Заснували найдавнішу українську установу в США

Заснували найдавнішу українську установу в США
1928-го вийшла перша шпальта газети "Свобода" до 40-річчя УНС. Фото: http://www.svoboda-news.com

У Пенсильванії 13 жовтня 1894-го заснували Український Народний Союз – найдавнішу українську установу в США. Нині налічує понад 50 тис. членів.

Руський Народний Союз заснований у містечку Шамокін у Пенсильванії з кількох місцевих братств. Вони залишили "Соединеніе греко-католицких русских братств", не погодившись з його консервативними позиціями. Ставили за мету "дбати про згуртування, освіту й допомогу українцям в Америці, зокрема ж про їхнє життєве забезпечення". Руський Народний Союз пізніше змінив свою назву на Український Народний Союз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народився український політик Олександр Барвінський

До комітету УНС належали: голова, його заступники, директор для справ Канади, секретар, касир та організатор. Чисельність членів залежала від припливу емігрантів в Америку. УНС завжди був ініціатором усіх головиних акцій і заходів американських українців.

УНС зберігає тісні стосунки з українською православною церквою США. З 1893 року видає газету "Свобода", найстарішу у світі газету українською мовою, що виходить безперервно. З 1933-го випускає газету "Юкрейніан Віклі" й дитячий місячник "Веселка".

11 лютого 1894-го у Львові в приміщенні товариства "Руська бесіда" загальні збори започаткували народження першого українського молодіжного спортивного товариства "Сокіл".

Метою товариства було виховувати в українському народі єдність, народну силу, витривалість, рухливість, підприємність, розуміння праці у спільному гурті, дисципліну.

Зараз ви читаєте новину «Заснували найдавнішу українську установу в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути