четвер, 08 червня 2017 13:11

170 років тому народився український політик Олександр Барвінський

170 років тому народився український політик Олександр Барвінський
Олександр Барвінський народився 6 червня 1847 р. Фото: ТКМ

Олександр Барвінський народився 6 червня 1847 року в селі Шляхтинці на Тернопільщині, в сім'ї греко-католицького священика.

Навчався у Першій Тернопільській класичній гімназії. 1865 року вступив до Львівського університету на філософський факультет. Вивчав історію, українську мову та літературу.

Очолював у студентські роки львівський осередок "Громади". Співпрацював з українськими виданнями "Правда", "Мета", "Русь", "Русалка".

Був знайомий з Миколою Лисенком. Надихнув його написати "Заповіт".

З 1868 року Барвінський викладає у гімназіях. З 1888 року обіймає посаду професора державної учительської семінарії у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Страсбурзі Пулюй разом з Теслою вивчали електричний струм - до 170 річниці видатного вченого

Працює над впровадженням єдиного фонетичного правопису для української мови.

Займається політичною діяльністю. Проводить перемовини з австрійськими та польськими колами. У 1891—1907 роках входить до складу австрійського парламенту. В 1894−1904 роках — посол Галицького сейму

1894 року створює у Львівському університеті кафедру української історії. Запрошує викладачем Михайла Грушевського.

1896 року Барвінський виступає засновником Католицького руського народного союзу, який 1911 року перетворився на Християнсько-суспільну партію.

Після Листопадового чину в 1918–1919 роках обіймає посаду делегата Української національної ради ЗУНР. Очолює Державний секретаріат освіти і віросповідань Західноукраїнської народної республіки в уряді Костя Левицького з 9 листопада 1918-го до 4 січня 1919-го.

Відходить від політичної діяльності після окупації Польщею ЗУНР.

Помер Олександр Барвінський 25 грудня 1926 року у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі у сімейному склепі.

Олександра Барвінського називають "хресним батьком" української граматики. До кінця ХІХ ст. галицькі українці переважно писали "ярижкою" – абеткою, подібною до церковно-слов'янської. Барвінський обстоював фонетичний правопис, у якому написання літер відповідає їхній вимові. Також він запровадив термін "український" взамін поширеного тоді в Галичині "руський". "Життя його ціле – від літ молодості аж до послідньої хвилі – се вірна служба Христу й українському народові, – йдеться в надгробному слові отця Дем'яна Лопатинського. – Все, чого в другій половині минулого століття на всіх ділянках народної праці довершено великого, благородного, мудрого і спасенного, належить в головній мірі приписати праці, посвяті й зусиллям наших народних передових робітників, між якими в перших рядах постійно і витривало стояв блаженної пам'яті Олександр Барвінський. Се личність велика, знаменна, загально знана із-за невсипущої праці і всесторонньої діяльності".

Зараз ви читаєте новину «170 років тому народився український політик Олександр Барвінський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути