Ексклюзиви
неділя, 11 лютого 2018 04:20

Перше українське спортивне товариство ліквідували більшовики

Перше українське спортивне товариство ліквідували більшовики
"Сокіл" на чолі з О. С. Гижицьким біля університету Палацького. 1912 р. Фото: Вікіпедія

11 лютого 1894 року у Львові, в приміщенні товариства "Руська бесіда", загальні збори започаткували народження першого українського молодіжного спортивного товариства "Сокіл". Метою товариства було виховувати в українському народі єдність, народну силу, витривалість, рухливість, підприємність, розуміння праці у спільному гурті, дисципліну.

Гімнастичне товариство "Сокіл" було засноване у Львові 1867 року на базі утвореного два роки раніше гуртка аматорів гімнастики. Першим головою львівського "Сокола" став лікар Юзеф Міллерт, його заступником – граф Александер Ян Фредро. У 1884 році "Сокіл" стає матірним товариством і поширює свою діяльність на всю Галичину. Тоді ж збудували на вулиці Зіморовича (тепер Дудаєва), 8 будинок "Сокола" з гімнастичними залами та іншими приміщеннями. Адже товариство проводило не лише спортивну, але й широку просвітню діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший футбольний матч в історії України закінчився перемогою

Першим головою українського товариства став Василь Нагірний. До початку І Світової війни український "Сокіл" налічував у Галичині та Буковині 974 осередки, натомість польських осередків "Сокола" в усій Австро-Угорщині налічувалося на той час 261. Чисельність польських і українських "Соколів" становила у 1914 році по 30 тисяч. Для порівняння у Чехії було тоді вже понад сто тисяч членів сокільського руху. Львівський "Сокіл" став називатися "Соколом-Батьком". Тоді, крім руханки, більше уваги звертали на спорт-ігри - кошиківка (баскетбол), копаний м'яч (футбол) та спротзмагання (легка атлетика, бокс та ін.), якою керувала спортсекція. При ній гуртувалися і спортклуби Галичини, які створили 1925 року Український Спортовий Союз. За часів ІІ Речі Посполитої українському "Соколу" довелося працювати у набагато гірших умовах, ніж в Австро-Угорщині. Число осередків "Сокола" зменшилося.

Польська влада чинила всілякі перешкоди, у листопаді 1928 року спалили трибуну на стадіоні "Сокола-Батька", намагалися відібрати сокільський стадіон "для потреб оборони краю" – будівництва "аеродинамічного інституту". З приходом більшовицької влади восени 1939 року товариство "Сокіл" було ліквідовано.

У 2015 році в церкві неподалік Львова історики виявили прапор, який належав молодіжній організації "Сокіл". На малиновому полотнищі наклеєне зображення "галицького лева" та архангела Михайла. Верх прапора увінчаний автентичною фігурою сокільського символу - сокола в леті з гантелею в кігтях вилитого з бронзи.

Зараз ви читаєте новину «Перше українське спортивне товариство ліквідували більшовики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути