вівторок, 26 вересня 2017 13:20

Засновник Ялтинської кіностудії помер від голоду

Засновник Ялтинської кіностудії помер від голоду
Олександр Ханжонков зняв 370 фільмів. Фото: uahistory.com

Олександр Ханжонков народився 8 серпня 1877-го у маєтку Ханжонкове біля Макіївки на Донеччині в сім'ї поміщика.

Його прадід, козацький старшина Василь Ханжонков отримав дворянство, 15 тис. га землі та 15 селянських родин. Батьки Ханжонкова відкрили фотоателье.

Олександр у 19 років закінчив Новочеркаське козаче юнкерське училище. У чині хорунжого був прийнятий до Донського козачого полку в Москві. Одружився з дочкою власника крамниці швейних машинок "Зінґер" Антоніною Баторовською. Під час російсько–японської війни провалився на кризі, від переохолодження отримав хронічний поліартрит, тому пішов у відставку. Відтоді ходив із ціпком. Вдома виховував сина Миколу та дочку Ніну.

Почав займатися кіно. Весною 1906-го вивчав у Парижі кіносправу. Взяв у кредит апаратуру, уклав договори. У Москві створив Торговий дім Ханжонкова. Показував закордонні фільми та робив вітчизняні. Створював документальне та художнє кіно.

20 грудня 1908-го вийшов перший його фільм "Драма в таборі підмосковних циган". У 1911-му вперше в Україні зняв повнометражний фільм-бойовик "Оборона Севастополя". Батальні сцени у фільмі вперше в світі знімали одразу двома апаратами. На прем'єру прийшла родина імператора Миколи ІІ. Від царя Ханжонков отримав діамантовий перстень з руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художника Олександра Мурашка знайшли мертвим на Дорогожицькій вулиці

За 11 років існування фірма Ханжонкова випустила 370 кінокартин, з них 30 зняли в Ялті. Ханжонков видавав журнали "Синема", "Вестник кинематографии" та "Пегас". Капітал акціонерного товариства "Ханжонков і Ко" складав 2 млн руб.

Дружина Ханжонкова була його компаньоном. Антоніна Миколаївна втручалася в роботу сценаристів, режисерів. Сам Ханжонков закохавася у Віру Дмитрівну Попову, яка працювала на монтажі. Одружилися через 15 років. Віра Дмитрівна померла у 1980-му.

Навесні 1917-го Ханжонков виїхав до Криму. В Ялті створив кіностудію. В цей час він уже не пересувається без милиць.

Після революції емігрував, у Константинополі, Мілані, Відні, Бадені Ханжонков намагався продовжити кіновиробництво. У 1920 р. він поїхав до Бадена лікувати поліартрит.

У 1923-му на запрошення Луначарського повернувся до Москви. Мав допомогти у становленні радянського кіно. Зняв науково-популярний фільм "Пияцтво та його наслідки".

1926-го його разом із співробітниками звинуватили в економічних махінаціях, звільнили з роботи. Засудили до шести місяців тюремного ув'язнення, але в залі суду амністували та позбавили прав громадянина. У його власному будинку в Ялті Ханжонкову виділили прохідну кімнату.

Його довели до крайніх злиднів. Звертався до влади, оскільки родині загрожувала голодна смерть. У зв'язку з 15-річчям радянського кіно Ханжонкова реабілітували. Отримав персональну пенсію в 350 руб.

В часи німецької окупації тяжко хворий Ханжонков залишався в Ялті. Німецький комендант надав родині дві кімнати в колишньому маєтку Ханжонкова, пайок. Коли прийшли радянські війська, 68-літній Олександр Ханжонков помер від голоду в Ялті у власному ліжку 26 вересня 1945-го року.

23 вересня 1848-го американець Джон Кертіс почав продавати загорнуті в папірці шматочки смоли — першу у світі жувальну гумку "соснову гумку". Робив її з живиці хвойних дерев. Для цього сім'я Куртіса переїхала до місцевості, де було вдосталь таких дерев.

Зараз ви читаєте новину «Засновник Ялтинської кіностудії помер від голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути