четвер, 07 вересня 2017 18:29

Художника Олександра Мурашка знайшли мертвим на Дорогожицькій вулиці

Художника Олександра Мурашка знайшли мертвим на Дорогожицькій вулиці
Художника Мурашка вбили 15 червня 1919 року. Фото: Wikipedia

Художник Олександр Крачковский народився 7 вересня 1875 р. у Києві. Жив біля Борзни на Чернігівщині. Виховувала його бабуся. Після одруження матері хлопець переїхав до Чернігова. Його вітчим Олександр Мурашко мав там іконописну майстерню. Потім перебралися до Києва. Художник узяв прізвище вітчима.

У Києві Сашко познайомився з художниками, які розписували Володимирський собор; почав копіювати роботи художника Володимира Васнецова, повідомляє uamodna.com.

На юнака звернув увагу професор Адріан Прахов. Вітчим хотів, щоб Сашко був у нього помічником-іконописцем. Він сам хотів учитися малюванню. Залишив родину і пішов заробляти на життя самостійно. Ночував на схилах Дніпра.

Потрапив учнем до Рєпіна. Став його улюбленим студентом.

Стажувався у Парижі, написав "Портрет дівчини у червоному капелюсі".

У 1904 повернувся до Петербурга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садибу Мурашка спалили вночі

Його картина "Карусель" отримала золоту медаль на Мюнхенській міжнародній виставці. Її придбали для Музею образотворчих мистецтв Будапешта. Ескіз до картини "Карусель" зберігає Національний художній музей України.

У 1909 році одружився з Маргаритою Крюґер, дочкою київського нотаріуса Авґуста Крюґера, сестрою художниці, скульптора Анни Крюґер-Прахової й невістки Адріана Вікторовича.

Після смерті батька в 1910 Мурашко купив невеликий будинок із садом на Лук'янівці.

Мурашко викладав у Київському художньому училищі. 1913 р. відкрив власну студію в домі Гінзбурга, на вул. Інститутській, 16. Це був найвищий хмарочос України — 11 поверхів. Студія містилася на горищі.

У 1917 році Мурашко був одним із найактивніших організаторів відкриття Української академії образотворчого мистецтва. На першому засіданні ради професорів було поставлено питання про вибори першого ректора нової академії. Коли висунули кандидатуру Мурашка, він відмовився, бо мав вади мови.

У ніч з 14 на 15 червня 1919 року із дружиною повертався додому. Біля їхнього будинку до них гукнули: "Стій, будемо стріляти!" І одразу ж підійшло троє чоловіків. Один з них, одягнутий у шкіряну куртку і матроську безкозирку, високий брюнет, який колись винаймав у них кімнату, був працівником житлового відділу Губернської військової комісії.

Мурашко показав їм документи, пояснив, хто він, але невідомі силоміць кудись його повели. Вранці Мурашка знайшли убитого на Дорогожицькій вулиці в садку будинку № 18. Вбивці зняли з нього піджак, жилет, обручку, перстень із коштовним каменем, гаманець.

Садибу художника Олександра Мурашка у Києві реставрують за 4,8 млн грн. Про це повідомляє прес-служба заступника голови КМДА Анни Старостенко, пише 44.ua.

Зараз ви читаєте новину «Художника Олександра Мурашка знайшли мертвим на Дорогожицькій вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути