пʼятниця, 22 вересня 2017 23:13

Перша жувальна гумка називалась "Смерічка янкі"

Перша жувальна гумка називалась "Смерічка янкі"
Джон Кертіс (1827-1897) Фото: wikipedia.org

23 вересня 1848 року американець Джон Кертіс почав продавати завернуті в папірці шматочки смоли — першу у світі жувальну гумку "соснову гумку". Робив її з соку хвойних дерев. Для цього сім'я Куртіса переїхала до місцини, де було вдосталь таких дерев.

На етикетках було зазначено: "Штат Мен. Чиста ялинова гумка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жувальні гумки містять складову, що викликає рак

Через два роки він почав робити її на основі парафіну. Для приємного запаху в нього додавались спеції. Дуже швидко Кертіс розбагатів. У американському місті Портленд побудував три фабрики, але не зміг організувати збут продукції. Жувальна гумка швидко псувалася і втрачала товарний вигляд.

Вдосконалив рецепт і готував гумку під назвою "Американський прапор", "Смерічка янкі", "Біла гора", "Солодка Лулу", "Чотири в руки" або "Найбільший та найкращий".

Ведмедя під радянським прапором зробив італійський скульптор Мауріціо Савіні з жуйки. Цей матеріал використовує у своїх роботах останні 15 років.

— Моя перша виставка мала успіх, — згадує 45-річний художник. — Однак виникла проблема — всі скульп­тури, які там продав, розвалилися за три місяці че­рез високий вміст цукру в гумці. Покупці повернули рештки до галереї, а я мав повертати всім гроші.

Зараз ви читаєте новину «Перша жувальна гумка називалась "Смерічка янкі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути