четвер, 03 грудня 2020 10:20

Заборонили торгувати м'ясом

Заборонили торгувати м'ясом
Українських селян 1930-х років змушували виконувати хлібозаготівлі, м'ясозаготівлі та сплачувати грошові позики. Фото: inlviv.in.ua

Уряд УСРР видав постанову "Про заборону торгівлі м'ясом і худобою" 3 грудня 1932 року. Нарівні з планом хлібозаготівель, це стало однією із причин Голодомору.

Постановою партійці планували "припинити спекуляцію м'ясом, дати рішучу відсіч куркульським елементам і забезпечити вчасне виконання м'ясозаготівлі". Йшлося про області та міста України, які "ухилялися" від виконання плану.

У них повністю забороняли торгівлю м'ясом і худобою всіх видів, а тих, хто порушував заборону, притягали до відповідальності, як спекулянтів та злісних зривачів кампанії. Зазвичай таких людей ув'язнювали в таборах на 5-10 років без права амністії.

Наглядати за виконанням постанови мали органи поліції, сільради та різноманітна агентура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії вийшов історичний роман про Голодомор

Селяни, які виконували сталінські хлібозаготівлі, здавали у колгоспи ще й худобу, а після прийняття постанови не змогли її придбати чи повернути. Залишалися без продуктів харчування, адже за 2 доби до того наказали вилучати ще й картоплю.

Онлайн-ресторан пам'яті зі стравами з продуктів, які українці споживали під час Голодомору 1932-1933 років запустили до Дня пам'яті жертв Голодомору студенти Української академії лідерства.

У "меню" - трав'яники, випечені з натертої трави, затеруха з кори дерев, паляниці з картопляних відходів, хлібці із запеченої соломи, коржик із кори дубу, коріння очерету та лободи тощо.

Кнопка "Дізнатися ціну" є під описом кожної страви. Натиснувши на неї, можна прочитати історії про виживання людей в умовах Голодомору за допомогою рослин, які були доступні.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили торгувати м'ясом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути