Уряд УСРР видав постанову "Про заборону торгівлі м'ясом і худобою" 3 грудня 1932 року. Нарівні з планом хлібозаготівель, це стало однією із причин Голодомору.
Постановою партійці планували "припинити спекуляцію м'ясом, дати рішучу відсіч куркульським елементам і забезпечити вчасне виконання м'ясозаготівлі". Йшлося про області та міста України, які "ухилялися" від виконання плану.
У них повністю забороняли торгівлю м'ясом і худобою всіх видів, а тих, хто порушував заборону, притягали до відповідальності, як спекулянтів та злісних зривачів кампанії. Зазвичай таких людей ув'язнювали в таборах на 5-10 років без права амністії.
Наглядати за виконанням постанови мали органи поліції, сільради та різноманітна агентура.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії вийшов історичний роман про Голодомор
Селяни, які виконували сталінські хлібозаготівлі, здавали у колгоспи ще й худобу, а після прийняття постанови не змогли її придбати чи повернути. Залишалися без продуктів харчування, адже за 2 доби до того наказали вилучати ще й картоплю.
Онлайн-ресторан пам'яті зі стравами з продуктів, які українці споживали під час Голодомору 1932-1933 років запустили до Дня пам'яті жертв Голодомору студенти Української академії лідерства.
У "меню" - трав'яники, випечені з натертої трави, затеруха з кори дерев, паляниці з картопляних відходів, хлібці із запеченої соломи, коржик із кори дубу, коріння очерету та лободи тощо.
Кнопка "Дізнатися ціну" є під описом кожної страви. Натиснувши на неї, можна прочитати історії про виживання людей в умовах Голодомору за допомогою рослин, які були доступні.
Коментарі