Онлайн-ресторан пам'яті зі стравами з продуктів, які українці споживали під час Голодомору 1932-1933 років запустили до Дня пам'яті жертв Голодомору студенти Української академії лідерства.
У "меню" - трав'яники, випечені з натертої трави, затеруха з кори дерев, паляниці з картопляних відходів, хлібці із запеченої соломи, коржик із кори дубу, коріння очерету та лободи тощо, повідомляють організатори.
Кнопка "Дізнатися ціну" є під описом кожної страви. Натиснувши на неї, можна прочитати історії про виживання людей в умовах Голодомору за допомогою рослин, які були доступними.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як вшанувати жертв Голодомору вдома
"Ціна цієї страви - життя тисячів людей, яким дивом вдалося приберегти жменю зерна. Часто його виколупували просто з нір гризунів, бо за кілька колосків з поля могли розстріляти. Українці повставали проти такого знущання", - повідомили в описі ціни паляничок із картоплиних відходів.
Також на сайті проєкту можна подивитися відео з історіями свідків тих подій, яким вдалося вижити.
Онлайн-ресторан є продовженням проєкту Uncounted since 1932, Непораховані з 1932 року, - у попередні 3 роки студенти організовували вуличні поп-ап ресторани зі стравами часів Голодомору у 7 містах країни, а також в Ізраїлі та Бельгії. Проєкт має на меті поширення знань про Голодомор як геноцид українців.
В Україні Голодомор визнали геноцидом 2006 року. Після того це зробили Австралія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Угорщина, Португалія, США.
Коментарі