вівторок, 18 червня 2019 12:18

Записники да Вінчі виклали у вільний доступ

Записники да Вінчі виклали у вільний доступ
У вільний доступ виклали записки Леонардо да Вінчі: istpravda.com.ua

У мережу виклали оцифровані записники Леонардо да Вінчі. Записники можна побачити на сайті Музею Вікторії й Альберта, що у Лондоні.

Леонардо да Вінчі славиться своїми зошитами, в яких записував думки і креслення винаходів. 5 із цих захоплюючих зошитів, зв'язаних у 3 невеликі томи, знаходяться в музеї Вікторії й Альберта. Вони датуються приблизно з 1487-го по 1508-й і відображають надзвичайно допитливий розум Леонардо, повідомляє Victoria and Albert Meseum.

Записники названі кодексами: Codex Forster 1, Codex Forster 2 і Codex Forster 3.

У кодексі №1 (1487 –1505) Леонардо досліджував явища від гідротехніки до вимірювання твердих тіл. У наступному кодексі (1452 – 1508) присутні нотатки Леонардо з теорії пропорцій, архітектури, теорії ваги і противаги, малюнки шоломів і рецепт виготовлення фарб. 3-й кодекс (1490 – 1493) містить дослідження з геометрії, гідравліки. Має малюнки костюмів і головних уборів. Розписує анатомію людини і тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли зниклу найдорожчу картину у світі

"Леонардо почав записувати думки в зошитах з середини 1480-х. Тоді він працював військово-морським інженером у герцога Мілана. Жоден із попередників, сучасників і послідовників Леонардо не використовував папери так, як він. Один аркуш містив непередбачуваний зразок ідей і винаходів", – йдеться в анотації Музею Вікторії та Альберта.

Художник Леонардо да Вінчі наприкінці життя не міг працювати правою рукою. Донині це пов'язували з інсультом. Але нові дослідження заперечують цю версію.

У статті, опублікованій у "Журналі Королівського товариства медицини", італійські лікарі Давідде Лаззері та Карло Россі стверджують, що параліч руки Леонардо міг бути результатом травматичного ушкодження нерву. Це сталося після того, як художник знепритомнів.

Зараз ви читаєте новину «Записники да Вінчі виклали у вільний доступ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути