середа, 15 травня 2019 14:24

З'ясували, чому да Вінчі не домалював "Мону Лізу"

Художник Леонардо да Вінчі наприкінці життя не міг працювати правою рукою. Донині це пов'язували з інсультом. Але нові дослідження заперечують цю версію.

У статті, опублікованій у "Журналі Королівського товариства медицини", італійські лікарі Давідде Лаззері та Карло Россі стверджують, що параліч руки Леонардо міг бути результатом травматичного ушкодження нерву. Це сталося після того, як художник знепритомнів, повідомляє livescience.com.

Висновок базується на аналізі портрету Да Вінчі XVI ст. Портрет намальований червоною крейдою італійським художником Джованом Амброджіо Фігіно. На ньому права рука загорнута в бинтову тканину та підвішена в стиснутому положенні. Портрет не зображує "стиснуту" м'язовими скороченнями руку, що характерно для наслідків інсульту.

Автор: theworldnews.net
  Художник Джовано Амброджіо Фігіно намалював портрет Леонардо да Вінчі з пораненою рукою
Художник Джовано Амброджіо Фігіно намалював портрет Леонардо да Вінчі з пораненою рукою

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли невідому роботу Мікеланджело

За твердженнями авторів, ескіз чітко вказує на ліктьовий параліч, або "кіготь" - коли пальці стають зігнутими, як кігті тварини, через ушкодження ліктьового нерву. Таке ушкодження виникає в результаті травми, наприклад падіння. Крім того, у подальшому художник не відчував зниження пізнавальної діяльності та не мав проблем із пересуванням.

На думку авторів, ліктьовий параліч може, пояснити чому да Вінчі залишив численні картини незавершеними, у тому числі й "Мону Лізу".

Хоча Леонардо й був шульгою, аналіз почерку художника довів, що він також вміло користувався правою рукою та активно використовував її у малюванні.

В Італії збираються провести дослідження ДНК пасма волосся художника та винахідника Леонардо да Вінчі. Зразок виявили у приватній колекції у США.

Волосся покажуть усім охочим вперше в історії у музеї Ideale Leonardo da Vinci у місті Вінчі в Тоскані, де Леонардо народився.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, чому да Вінчі не домалював "Мону Лізу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути