четвер, 31 грудня 2020 08:20

Залишки унікального храму виявили у болоті

Залишки унікального храму виявили у болоті
Храм Артеміди. Картина Фердинанда Кнаба з серії "Сім чудес світу"

Біля міста Ізмір - на території сучасної Туреччини, британський археолог-аматор Джон Вуд 31 грудня 1869-го виявив руїни храму Артеміди. Це одне з семи чудес стародавнього світу.

Храм двічі повністю перебудовувався. В остаточному вигляді став одним із Семи чудес Стародавнього світу. Унікальним був сам спосіб побудови храму. Зведений на болотистому ґрунті. Незвичність вибору місця пояснювалася прагненням будівельників уникнути руйнування храму внаслідок частих землетрусів і пожеж.

Храм виконував подвійну функцію: ринку і релігійного закладу. Тривалий час святилище відвідували прочани, торговці, ремісники і правителі, які приносили дари богині. У 263 році готи вторглись у Малу Азію і розграбували святилище. Остаточно храм зруйнував землетрус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В цемент православного храму додавали масло

Багато вчених шукали залишки храму. Місце храму відкрила експедиція під проводом Джона Вуда, яка спонсорувалась Британським музеєм. У болоті знайдена опорна плита споруди і численні сходи в храм. Ці розкопки тривали до 1874 року.

Віднайдені скульптурні фрагменти виставлені в "Ефеській кімнаті" Британського музею. Місце храму позначене єдиною колоною, зкладеної з роз'єднаних фрагментів. У середині ХХ століття були знайдені залишки майстерні Фідія, де збереглися 3 зменшені копії статуї Артеміди. Вони зберігаються в музеях Туреччини.

У Константинополі 27 грудня 537-го освятили храм святої Софії, який протягом тисячоліття був головним храмом православного світу.

Зараз ви читаєте новину «Залишки унікального храму виявили у болоті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути