середа, 27 грудня 2023 05:30

В цемент православного храму додавали масло

В цемент православного храму додавали масло
Храм Софії у висоту сягав 55 м. В цемент додавали масло для міцності. Фото: goodfon

У Константинополі 27 грудня 537-го освятили храм святої Софії, який протягом тисячоліття був головним храмом православного світу.

Фундамент собору у столиці Візантії заклали 532 року. Зодчі застосували унікальні на той час технології - в цемент додавали масло для міцності, вапно готували на ячмінній воді. Будували Святу Софію всією імперією 3 роки. З усіх кінців імперії доставлялися мармурові брили, золото, срібло, слонову кістку, перли, дорогоцінне каміння для оздоби.

Звичайне золото для престолу імператор забракував - вважав його недостатньо дорогоцінним. Ювеліри зробили особливий сплав із золота, срібла, товченого перлів і дорогоцінного каміння. Назвали на честь вдови-мучениці, яка виховувала своїх дочок Віру, Надію та Любов у християнській вірі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрески із найбільшого собору вивезли в Ермітаж

В день освячення влаштували велике свято - імператор Юстиніан І (482-565) розкидав срібні монети з балкону свого палацу. На вулицях м'ясо смажили на великих вогнищах і роздавали із хлібом людям. П'ять разів землетруси частково руйнували будівлю. Щоразу храм відновлювали. 1453 року в собор увірвалися яничари Мехмеда ІІ, що захопили Константинополь. Храм перетворили на мечеть Ая-Софія.

1934-го засновник сучасної турецької держави Кемаль Ататюрк перетворив собор у музей, а ЮНЕСКО включило його до списку Всесвітньої спадщини. 24 липня 2020-го у колишньому християнському храмі вперше за 86 років проголосили мусульманську молитву. Храм став мечеттю. Це рішення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Зараз ви читаєте новину «В цемент православного храму додавали масло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути