субота, 29 січня 2022 08:01

Захисники Крут до останнього сподівалися на підкріплення з Києва

Учасники бою під Крутами на Чернігівщині 30 січня 1918 року до останнього сподівалися на підкріп­лення з Києва. Напередодні отримали повідомлення, що до них відправлять курінь гайдамаків на чолі із Симоном Петлюрою.

Через саботаж залізничників ешелон з гайдамаками затримався на станції Дарниця. Потім командування дізналося про більшовицьке повстання у столиці й зупинилися на станції Бобрик. Щоб при потребі взяти участь у придушенні виступу.

У Крутах не знали про це і раділи, коли помітили наближення потяга з боку Києва. Та у вагонах побачили лише роззброєних вояків, які поверталися в Росію з фронтів Першої світової війни. Пропустили ешелон фронтовиків, за умови, що не ремонтуватимуть пошко­дженої залізничної колії і перейдуть до сусідньої станції Пліски пішки. Але солдати не дотрималися обіцянки, полагодили залізницю і продовжили рух своїм потягом.

Автор: archive.svitua.org
  Ілюстрацію Миколи Битинського, яка присвячена пам'яті героїв Крут, опублікував у Празі журнал "Гуртуймося" у січні 1935-го
Ілюстрацію Миколи Битинського, яка присвячена пам'яті героїв Крут, опублікував у Празі журнал "Гуртуймося" у січні 1935-го

За 20 км від Крут, у Ніжині, стояв курінь ім. Тараса ­Шевченка – 800 бійців. Сотник Федір Тимченко поїхав до них, щоб переконати долучитися до оборони Крут. Не вдалося. В курені було багато прихильників більшовиків. На зборах вирішили не чинити опору росіянам. Із Ніжина Тимченко відправив до Крут лише вагон із боєприпасами.

О сьомій ранку 30 січня більшовицький панцерник увірвався у Крути й обстріляв позиції українських бійців. За ним рухався передовий загін матросів. Хотіли захопити станцію раптовим ударом. Їм на допомогу підвезли ешелон червоногвардійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після Крут, більшовики боялися штурмувати Київ - історик

"Передні частини червоних, ідучи в зімкнутих колонах, очевидно, були впевнені в нашій втечі, – згадував сотник Аверкій Гончаренко. – Тільки зблизилися на відстань пострілу, ми їх вітали сильним вогнем чотирьох сотень і 16 кулеметів. Наступні відділи вже з потяга приймали бойовий порядок".

Більше про бій під Крутами читайте в журналі "Країна" за 27 січня 2022 року.

Передплатити можна ТУТ.

Вояк Армії УНР Матвій Данилюк – єдиний учасник бою під Крутами, що дожив до здобуття Україною незалежності у 1991 році. Помер 1994 року на 103 році свого життя. Похований у селі Ватинець, Горохівського району на Волині.

Боєць беріг у таємниці все життя те, що у 1918 році він у складі Київської юнацької школи ім. Богдана Хмельницького вижив у бою під Крутами

Зараз ви читаєте новину «Захисники Крут до останнього сподівалися на підкріплення з Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути