Ексклюзиви
середа, 15 квітня 2020 10:24

Створили трибунал для розгляду особливо важливих справ

Створили трибунал для розгляду особливо важливих справ
Революційні трибунали створили за рішенням Революційної військової ради РСФРР 1918-го. Мали розглядати справи, пов'язані із військовими, але згодом взялися й за цивільні та духовні. Фото: Wikimedia

Верховний революційний трибунал Радянської України створили 15 квітня 1919-го. Відповідний декрет видав Всеукраїнський центральний виконавчий комітет - ВУЦВК.

Надзвичайний суд розглядав особливо важливі справи про "дискредитування радянської влади, контрреволюційні виступи, саботаж, посадові злочини і шпигунство". Їх передавали до ВУЦВК особисто Раднарком України та наркомат юстиції. Розслідування проводили верховні народні слідчі.

Засідання трибуналу були відкритими. Діяли спеціально створені колегії обвинувачів і адвокатів. Постанови та рішення приймалися колегією із 7 членів, 4 з яких були постійними. Оскарженню вони не підлягали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили організацію для виявлення шпигунів в армії

Також в українських губернських центрах та промислових районах, іноді в районах та округах, діяли звичайні революційні трибунали. Суддями та виконавцями були чекісти, які у справах керувалися "виключно обставинами й веліннями революційного сумління" - знищували "ворогів радянської влади та контрреволюціонерів". Однак засуджені військовими трибуналами, на відміну від засуджених ЧК, мали право на помилування чи пом'якшення долі, але здебільшого смертельний вирок залишали чинним.

У червні 1921-го Верховний революційний трибунал і Верховний касаційний трибунал об'єднали в Єдиний Верховний трибунал УСРР.

Селяни навколишніх сіл Києва підняли антибільшовицьке повстання 9 квітня 1919-го. В історію увійшло як Куренівське.

Основною причиною виступу стала політика воєнного комунізму, а саме продрозкладка - насильне вилучення продовольства з господарств. Загони селянської самооборони арештовували та страчували більшовицьких комісарів та червоноармійців. Повстанці діяли в координації з військовим командуванням УНР та загонами отаманів Ілька Струка, Овсія Гончара та Данила Терпила - Зеленого.

Зараз ви читаєте новину «Створили трибунал для розгляду особливо важливих справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути