вівторок, 14 квітня 2020 09:40

Створили організацію для виявлення шпигунів в армії

Створили організацію для виявлення шпигунів в армії
Окрім контррозвідувальної діяльності "Смерш" проводив і репресивну. Ілюстрація: kp.ua

Контррозвідку "Смерш" створили в СРСР 14 квітня 1943-го. Попередню назву "Смеринш" - смерть іноземним шпигунам, запропонував нарком держбезпеки Всеволод Меркулов. Згодом її скоротив верховний головнокомандувач Йосип Сталін, зазначивши, що шпигуни можуть бути не лише іноземними.

Офіційного оформлення організація набула за 5 діб, коли постановою уряду СРСР Управління особливих відділів і Морський відділ було вилучено з відання НКВС. На їхній базі утворилися Головне управління контррозвідки наркомату оборони "Смерш" на чолі з Віктором Абакумовим, Управління контррозвідки "Смерш" наркомату військово-морського флоту під керівництвом Петра Гладкова, а дещо пізніше - відділ контррозвідки при НКВС на чолі з Семеном Юхимовичем. Фактично, назва "Смерш" об'єднувала 3 незалежні один від одного органи.

Основною причиною створення "Смершу" вважають необхідність підірвати спроби німецьких шпигунів проникнути в Червону армію. Завдання визначав офіційний статут. Серед них були: контррозвідка, боротьба з тероризмом, запобігання будь-якій іншій діяльності іноземної розвідки в Червоній армії. Передусім "Смерш" протистояв німецькому Абверу, "Цеппеліну" та румунським, японським і фінським розвідкам. Також у статуті йшлося про боротьбу з "антирадянськими елементами", захист лінії фронту від проникнення шпигунів і "антирадянських елементів", виявлення зрадників, дезертирів та диверсантів в армії та перевірку військових і цивільних, які поверталися з полону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців почали вивозити в Німеччину

За свідченнями радянських і російських істориків організація мала високу ефективність. За роки війни її члени нейтралізували близько 30 тис. шпигунів, 3,5 тис. диверсантів та 6 тис. терористів. Попри це "Смерш" став і основним репресивним органом проти мирного населення, що перебувало в окупації чи на примусових роботах. Для арешту та подальшого розстрілу людей було достатньо підозри у співпраці з німцями чи їхніми союзниками. Також організацію використовували для придушення інакомислення в СРСР - була важливим елементом сталінської репресивної машини. Деякі історики зазначають, що за період Другої світової війни через "Смерш" пройшли декілька мільйонів "неблагонадійних" громадян.

Контррозвідка офіційно припинила існування у травні 1946-го. Тоді її функції передали новоствореному Міністерству держбезпеки СРСР - МДБ.

Біля німецького міста Маґдебурґ офіцери КДБ спалили і викинули в річку Бідеріц останки Адольфа Гітлера, його дружини Єви Браун і сім'ї його спільника Йозефа Геббельса. Групу "військових злочинців" була поховано 21 лютого 1946 року за вказівкою начальника контррозвідки "Смерш" генерал-лейтенанта Зеленіна на території військового містечка в Магдебурзі, де тоді розташовувався відділ контррозвідки "Смерш" 3-ї ударної армії.

Зараз ви читаєте новину «Створили організацію для виявлення шпигунів в армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути