понеділок, 06 серпня 2012 14:56

Вода, яка випарувалася з Хіросіми, випала чорним дощем

6 серпня 1945 року о восьмій ранку над японським містом Хіросіма помітили дві американські "літаючі фортеці" — бомбардувальники Б-29.

  Хіросіма, 5 серпня 1945-го, за день до вибуху
Хіросіма, 5 серпня 1945-го, за день до вибуху

Тривоги не оголосили. Вирішили, що серйозних руйнувань місту вони не завдадуть. 306 тис. жителів залишалися на своїх місцях. У школах тривали заняття, працювали підприємства. Через 15 хв. із першого літака випав сталевий циліндр на парашуті. Минуло 45 с, і над Хіросімою стався небачений доти в історії вибух. Будинки освітило так, ніби загорілися сотні сонць, людей оглушив гуркіт. Ударна й теплова хвилі руйнували бетонні та спалювали дерев'яні житла. А потім ранок змінився ніччю — схожа на гриб хмара кинула на місто величезну тінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Національної ядерної лабораторії США вирує пожежа

Коли полум'я вляглося, від Хіросіми залишилися самі розвалини. Автобуси й трамваї були набиті обвугленими тілами. Від тих, хто був на вулиці, залишилися темно-сірі плями на бетоні. Загалом на вулицях лежало 177 тис. трупів. Чим далі від епіцентру вибуху, тим більше людей урятувалося. Але вони були настільки обпалені, що не протягували й двох днів. Кількість жертв загалом сягнула 240 тис. Вода, що випарувалася, випала чорним дощем. Він, проте, не зміг загасити пожеж.

  Хіросіма, 7 серпня 1945-го, через день після вибуху
Хіросіма, 7 серпня 1945-го, через день після вибуху

Того дня вперше в історії воєн було скинуто атомну бомбу. Розробники назвали її "Малюком", бо формою нагадувала немовля. Її вага сягала 4 т при довжині 3 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хіросіма і Нагасакі претендують на Олімпіаду-2020

Війна з Японською імперією була в розпалі. І хоча флот було знищено, імператор Хірохіто сподівався на сухопутні війська. Японію охопила оборонна істерія. Чекаючи вторгнення американців на острови, мирних жителів навчали кидатися під танки із гранатами на поясі, а школярів і студентів озброювали списами. Міста перетворювали на неприступні фортеці.

  Ядерний вибух над Нагасакі
Ядерний вибух над Нагасакі

За розрахунками американців, при висадці в Японії вони втратили б до мільйона солдатів.

26 липня секретним радіоканалом імператорові Хірохіто запропонували віддати наказ про капітуляцію. Той відповів мовчанням. Тоді президент США Гаррі Трумен вирішив скинути "Малюка". Цілей було чотири: міста Хіросіма, Йокогама, Нагасакі та Коркура. Вибір спочатку впав на Хіросіму. У ній розташовувався штаб 2-ї армії, що обороняла південну частину Японії. Звідти перекидали війська на фронт. Понад тисячу разів від початку війни хіросімці з криками "Банзай!" проводжали солдатів від причалу.

"Малюк" не переконав японський уряд капітулювати. 9 серпня над портовим містом Нагасакі скинули другу бомбу — "Товстуна". Загинуло 70 тис. жителів. Через п'ять днів японський імператор погодився на припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер пілот бомбардувальника, який скинув атомну бомбу на Нагасакі

Американський пілот Пол Тіббетс, який скинув бомбу на Хіросіму, до кінця життя вважав, що вибух сприяв встановленню миру й був однією з причин капітуляції Японії. Ніколи не каявся. Доживши до 92 років, він помер 2 листопада 2007-го.

Зараз ви читаєте новину «Вода, яка випарувалася з Хіросіми, випала чорним дощем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути