пʼятниця, 05 червня 2009 10:19

Помер пілот бомбардувальника, який скинув атомну бомбу на Нагасакі

Помер пілот бомбардувальника, який скинув атомну бомбу на Нагасакі
У США в штаті Флорида у віці 88 років помер другий пілот літака B-29 Bockscar, який у 1945 році скинув атомну бомбу на японське місто Нагасакі.

Чарльз Дональд Олбарі помер у лікарні місті Орландо від гострої серцевої недостатності ще 23 травня, але відомо про це стало лише зараз.

Старший лейтенант Олбарі був другим пілотом на B-29 Bockscar, який скинув бомбу 9 серпня 1945 року. Він також брав участь у бомбардуванні Хіросіми трьома днями раніше, вимірюючи на допоміжному літаку потужність вибуху і радіоактивне випромінювання. Як відомо, керував місією полковник Пол Тіббетс.

Як розповів Олбарі журналу Time чотири роки тому, коли Тіббетс скинув бомбу, яскравий спалах приголомшив пілотів. За словами Олбарі, виростаючий атомний гриб був найстрашнішою, але також і найкрасивішою річчю, яку вони коли-небудь бачили у житті.

Три дні потому Олбарі взяв участь у бомбардуванні Нагасакі у якості другого пілота. За його словами, у той день хмари щільно закривали небо, і це було проблемою для виконання доручення командуванням місії, але незабаром командир літака знайшов щілину у хмарах.

Олбарі говорив, що не кається у тому, що він брав участь у бомбардуванні, так як ця акція, можливо, запобігла ще більшим втратам у війні, якби Японія не здалася. Його 65-річна жінка заявила, що вважає свого чоловіка героєм.

Колеги Олбарі по Eastern Airlines, де він працював командиром пасажирського літака після Другої світової війни, сказали, що він відчував, що робив свою роботу, і ця місія врятувала багато життів з обох сторін.

Чарльз Дональд Олбарі народився у 1920 у Маямі. Він вступив на військову службу перед закінченням університету в Маямі. У 1943 році Олбарі приєднався до загону Тіббетса. Сам Пол Тіббетс помер у 2007 році у віці 92 років. До кінця життя Тіббетс не шкодував про свою роль в історії і спав спокійно.

У 2004 році також померли третій пілот B-29 Bockscar Фред Оліві і командир екіпажу Чарльз Суінні. Як і Тіббетс, Оліві до кінця життя вважав, що США вчинили правильно, застосувавши атомні бомби проти Японії.

Нагадаємо, уранова бомба Товстун була скинута на Нагасакі 9 серпня 1945 року. Кількість загиблих у момент вибуху або до кінця 1945 року, склала 74 тисячі. Загальне число жертв до теперішнього часу перевищило 240 тисяч людей, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Помер пілот бомбардувальника, який скинув атомну бомбу на Нагасакі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути