понеділок, 06 серпня 2007 11:07

У Хіросімі поминають жертв атомного бомбардування

Більше 40 тисяч людей зібралися в понеділок у Парку миру міста Хіросіма на церемонії, присвяченій 62-й річниці з дня, коли американські військові скинули тут першу атомну бомбу.

Рівно о 08.15 – саме в цей час на місто була скинута бомба під назвою "Малюк" – була оголошена хвилина мовчання. В повній тиші, яку порушувало тільки скрекотінням цикад і гучні удари дзвону, у небо злетіли близько сотні білих голубів, що символізують мир.

Під час хвилини мовчання всі присутні стояли, схиливши голови і склавши перед собою долоні в молитовному жесті. Багато хто з них не міг стримати сліз. Навіть перехожі, які йшли у своїх справах, зупинилися в ці секунди, щоб віддати дань пам"яті загиблим.

У гранітну тумбу меморіалу були вкладені списки, 5221 ім"я людей, що вижили при бомбардуванні та померли протягом останнього року. У результаті загальне число жертв бомбардування зросло до 253 тисяч чоловік. У заході взяли участь посли 42 країн світу, серед яких був і посол Росії – єдиної ядерної держави, представленої на церемонії.

Перед присутніми виступив прем"єр-міністр Японії Синдзо Абе.

"Ми повинні ще раз присягнутися, що будемо і надалі дотримуватися трьох неядерних принципів, прагнути миру у всьому світі й дотримуватися Конституції", - сказав він.

Напередодні на зустрічі з правозахисниками він пообіцяв, що уряд перегляне критерії визнання людей, що постраждали від ядерного бомбардування. Навколо цього питання досі ведуться дискусії. На підставі існуючих норм японські власті часто відмовляють громадянам у виплатах компенсацій як жертвам бомбардування.

Абе також вибачився за недавній вислів екс-міністра оборони Фіміо Кюми, який сказав, що бомбардування Хіросіми і Нагасакі було необхідним заходом для припинення війни, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У Хіросімі поминають жертв атомного бомбардування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути