четвер, 05 серпня 2021 11:48

Влада встановила ліміти на смертні вироки

Влада встановила ліміти на смертні вироки
Щороку 5 серпня в Сандармосі проводять Міжнародний день пам'яті загиблих Фото: uinp.gov.ua

5 серпня 1937 року наказом НКВД №00447 набула чинності постанова Політбюро ЦК ВКП(б) "Про антирадянські елементи". Дату вважають символічним днем початку Великого терору.

З того часу в СРСР розпочалася наймасовіша "чистка" суспільства від елементів, які "не годилися для будівництва комунізму", інтелігенції, реальних та потенційних опонентів влади у партійних лавах та органах безпеки. Почалося формування позасудового репресивного органу – обласних "трійок" НКВД. Поєднували в собі слідство, обвинувачення, суд і виконавця вироків, що спрощувало "процедуру розслідування" справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідникові сталінських репресій збільшили вирок

Вироки за першою категорією означали "розстріл", за другою – ув'язнення в таборах ГУЛАГу. Запроваджувалися ліміти на смертельні покарання громадян. Спочатку вони становили 26 тис. осіб, а уже з січня 1938-го - 83 тис. осіб. Наркоми внутрішніх справ радянських республік неодноразово зверталися в Москву з проханням збільшити ліміти.

За підрахунками істориків, за період "чистки" в СРСР заарештували 1,5-1,7 млн осіб, а знищили близько 680 тис., не враховуючи загиблих у таборах. На території УРСР засудили близько 199 тис. осіб, з яких більшість розстріляли. Представників української інтелігенції розстрілювали в урочищі Сандармох поблизу міста Медвеж'єгорськ у Карелії.

Кампанію терору було офіційно припинено постановою від 15 листопада 1938 року, хоча репресії продовжувалися.

Надзвичайні трійки НКВС 30 липня 1937-го отримали право виносити смертні вироки "ворогам народу". Тодішній нарком внутрішніх справ СРСР Микола Єжов підписав указ №00447.Так було дано старт "великій чистці" 1937–1938 років.

Зараз ви читаєте новину «Влада встановила ліміти на смертні вироки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути