Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2020 13:05

Сталінський терор: смертні вироки виконували таємно

Сталінський терор: смертні вироки виконували таємно
Типову виписку з протоколу НКВС Трійки щодо розстрілу громадян знайшли в архіві. Фото Архив УФСБ России

Надзвичайні "трійки" НКВС 30 липня 1937-го отримали право виносити смертні вироки "ворогам народу". Тодішній нарком внутрішніх справ СРСР Микола Єжов підписав указ N00447. Так було дано старт "великій чистці" 1937–1938 років.

Сталінський терор розпочався з рішення Політбюро на початку липня "Про антирадянські елементи". Усі місцеві органи влади були зобов'язані подати до ЦК 2 списки. Перший - тих, які підлягають розстрілу чи висилці або ув'язненню в таборах. Другий - склад "трійок", які мали це виконувати. До останніх зазвичай входили начальник місцевого НКВС, перший або другий секретар обкому ВКП(б) регіону та прокурор чи його заступник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художників розстріляли за неприйнятні сюжети

"Трійки" розглядали справи за відсутності обвинувачуваних. Протоколи засідання надсилали начальникам оперативних груп НКВС для виконання вироків. Наказ установлював, що вироки за "першою категорією" виконуються в місцях і порядком за вказівкою наркомів внутрішніх справ, начальників обласних управлінь і відділів НКВС із обов'язковим повним збереженням у таємниці часу й місця виконання вироку.

Усього тільки в рамках "куркульської операції" засудили "трійками" 818 тисяч людей, із них до розстрілу - 436 тисяч.

Сплеск репресій почався у першій половині серпня і тривав до жовтня 1938-го. За цей період НКВС арештувало майже 1,5 мільйона осіб. Майже 700 тисяч із них розстріляли. Тобто в середньому по 1000 розстрілів на день.

Українських художників Михайла Бойчука, Василя Седляра, Івана Липківського й Івана Падалку розстріляли в тюрмі НКВД у Києві 13 липня 1937 року. Усі належали до школи бойчукістів.

Зараз ви читаєте новину «Сталінський терор: смертні вироки виконували таємно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути