Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2020 07:25

Дослідникові сталінських репресій збільшили вирок

У Росії верховний суд Карелії збільшив покарання історику 64-річному Юрію Дмитрієву до 13 років колонії суворого режиму. Апеляцію розглянув 29 вересня. У липні Дмитрієва визнали винним у сексуальному насильстві стосовно прийомної доньки. Ув'язнили на 3,5 року. Мав вийти на свободу в листопаді цьогоріч.

2016-го керівника Карельського відділення товариства "Меморіал" Юрія Дмитрієва звинуватили у виготовленні порнографії за участю дочки. 2018‑го суд виправдав чоловіка. Але за кілька місяців порушили нову кримінальну справу. Медична і психолого-психіатрична експертизи дівчини не виявили ознак насильства.

"У Кремлі збиралися звільнити Юрія Дмитрієва ближчим часом. Але події в Білорусі, де Москва стала на бік Лукашенка, й отруєння опозиціонера Олексія Навального викликали кризу у відносинах із Заходом, — пише історик 63-річний Борис Соколов для газети "День". — Тепер Кремль малочутливий до реакції міжнародної громадськості на справу Дмитрієва. Вирішили, що на волі він буде небезпечнішим для влади. Кремль болісно й нервово реагує на потенційних лідерів протестного руху".

"Юрій Дмитрієв може ніколи не вийти на волю за те, що відкрив світу Сандармох, де сталінський режим розстріляв українське відродження (в урочищі в Карелії у 1930-х НКВС знищив майже 7 тис. спецпоселенців і в'язнів Соловецьких таборів. Зокрема — митців Леся Курбаса, Миколу Куліша, Миколу Зерова, Валер'яна Підмогильного. — ГПУ), — пише колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, 52 роки, у фейсбуку. — Росія намагається переписати історію. Пам'ятники Сталіну знову на вулицях міст, до них покладають квіти. Уявляєте таке в Україні? Якщо ні, значить усе було недаремно".

Зараз ви читаєте новину «Дослідникові сталінських репресій збільшили вирок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути