Ексклюзиви
вівторок, 31 серпня 2021 17:34

Спецтема: 30 років Незалежності

Випустили фільм про військовий переворот у Львові

Випустили фільм про військовий переворот у Львові
Українці захопили Львів без жодного пострілу Фото: Центр досліджень визвольного руху

Центр досліджень визвольного руху презентував фільм про Листопадовий чин, який відбулася у Львові в ніч на 1 листопада 1918 року. Стрічка стала другою серією проєкту "10 Днів незалежності України". Проєкт реалізують за підтримки Українського культурного фонду.

У листопаді 1918 року українці без жодного пострілу здійснили військовий переворот. Змогли вирвали Львів з-під влади Австро-Угорщини та Польщі.

"За дві години півтори тисячі українських військових захопили поліцію, пошту, всі залізничні станції, радіо, банки, вимкнули міський телефон і міжнародну телеграфну лінію. Завдяки цьому вранці 1 листопада 1918-го на львівській ратуші майорів синьо-жовтий прапор.

Уперше з 1349 року Львів знову опинився під керівництвом української влади. Утім, цього могло й не відбутися. У той час на Львів претендували не лише українці, а й поляки. Австрійський намісник Карл фон Гуйн відмовлявся підтверджувати новий статус", - повідомили автори фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1919 року зірвали наступальну операцію українських військ в Галичині

Всі передумови та обставини події детально пояснили автори фільму. При підготовці стрічки використали архівні матеріали та дослідження провідних істориків.

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 Днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творення держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча насправді це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту, історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «Випустили фільм про військовий переворот у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути