вівторок, 24 серпня 2021 16:47

Спецтема: 30 років Незалежності

Вийшла перша серія документального проєкту "10 Днів незалежності"

Сьогодні стартував документальний відеопроєкт "10 Днів незалежності". Його автори обрали десять важливих дат, пов'язаних із творення держави.

  Проєкт "10 Днів незалежності" розповість про знакові події для державності України
Проєкт "10 Днів незалежності" розповість про знакові події для державності України

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - це головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча насправді - це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у фейсбук автор проєкту, історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу.

"Чому так багато? Бо наш визвольний шлях був звивистим, ми перемагали і зазнавали поразок, здобували і втрачали так важко виборену державу. Наша столітня війна за свободу триває. Незалежність - це не одномоментний акт, а процес, який почався задового до 1991-го, і який не завершився того року. Бо без утвердження базових громадянських свобод - вибору, слова, зборів - справжня незалежність неможлива", - наголошує В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому Україна має дякувати за Незалежність - 30 діячів

Серед обраних дат - безпосередньо пов'язані зі спробами творення держави: 22 січня і 1 листопада 1918 року, 22 січня 1919-го, 15 березня 1939 року, 30 червня 1941-го, 16 липня 1990-го, 24 серпня і 1 грудня 1991 року. До них автори додали дні, що стосуються відстоювання демократії в країні - дати початку помаранчевої революції та Євромайдану.

Кожному із десяти днів присвячено окрему серію - 15-20 хв. розповіді з хроніками, світлинами, документами, свідченнями очевидців та оцінками сучасних експертів.

У першому випуску йдеться про справжню цінність Четвертого Універсалу Центральної Ради і хто винен у тому, що Україна тоді не втримала незалежність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раніше українці хотіли стабільності. Тепер вимагають змін - соціолог

Від початку української революції до проголошення першої незалежності Четвертим Універсалом 22 січня 1918-го минуло менше року. За кілька тижнів після цієї історичної події Київ упав під натиском більшовиків. Незабаром Українська Центральна Рада перестала існувати. Попри це проголошення Четвертого Універсалу стало чи не найбільшою перемогою українського визвольного руху і заклало фундамент, без якого був би неможливим акт 24 серпня 1991 року.

Друга серія вийде 31 серпня. Про те, як українці за одну ніч зробили військовий переворот і буквально вирвали Львів з рук Австро-Угорщини та Польщі.

Проєкт створений Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Українська Центральна Рада стала першим політичним представницьким органом українців у Російській імперії. Сформувалася у Києві після зречення російського імператора Миколи ІІ.

Перший Універсал ухвалили 23 червня 1917 року. Декларував проголошення автономії України у складі Росії. Тоді в УЦР вважали, що українці зможуть отримати національну та політичну автономію у межах майбутньої Російської республіки.

Другий Універсал від 16 липня 1917-го історики називають кроком назад. Центральна Рада пообіцяла до Всеросійських установчих зборів не робити самовільних кроків до здійснення автономії України.

Третій Універсал ухвалили 20 листопада 1917 року. Він проголосив Українську Народну Республіку. Україна не відокремлювалася повністю від Росії, але вся влада належала тільки Центральній Раді та Генеральному секретаріату.

Четвертий Універсал від 22 січня 1918-го проголошував Незалежність України. Українська Народна Республіка стала вільною суверенною державою українського народу.

Зараз ви читаєте новину «Вийшла перша серія документального проєкту "10 Днів незалежності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути