середа, 13 листопада 2019 11:45

Заради війни з українцями Росія розірвала міжнародний договір

Заради війни з українцями Росія розірвала міжнародний договір
Брест-Литовський договір зобов'язав більшовицьку Росію визнати УНР та вивести війська з території України Фото: wikipedia

Радянська Росія 13 листопада 1918-го в односторонньому порядку розірвала Брест-Литовський мирний договір. Це дозволило більшовикам продовжити військову інтервенцію в Україну.

Сепаратну угоду підписали 3 березня того ж року у місті Брест-Литовськ - тепер Берестя в Білорусі. Їй передував ряд важливих переговорів щодо виходу країн з Першої світової війни. Спочатку радянська делегація на чолі з Левом Троцьким відхиляла вимоги Німеччини щодо відторгнення від колишньої імперії 200 тис. км².

Замість того намагалася легімітизувати маріонетковий більшовицький український уряд - Народний Секретаріат. Той діяв напротивагу Генеральному Секретаріату УЦР. Але ці спроби успіху не мали, так як представники УЦР представили IV універсал, що проголосив незалежність УНР. Тоді Володимир Ленін наказав йти на будь які умови, щоб терміново вивести країну з війни.

Угода передбачала виведення більшовицький військ з території України та визнання Росією Української Народної Республіки. Крім цього, росіяни не мали права претендувати на Прибалтику та Фінляндію, мали демобілізувати армію, роззброїти флот і припинити соціалістичну пропаганду в країнах Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 років тому Україну визнали у світі - опублікували раритетне відео

Замість 200-т Росія втратила понад 700 тис. км² колишньої території. А вже до травня 1918-го вся Україна була "звільнена" від червоних військами Німеччини.

Поразка країн Четвертного Союзу в Першій світовій та падіння Німецької імперії розв'язали більшовикам руки для визнання договору недійсним. Пізніше вони користувались такими ж методами щодо питання про повернення Європі боргів царської Росії.

Вже в листопаді вони видали директиву про "надання військової допомоги трудящим України". А в грудні 1918-го армія більшовика Володимира Антонова-Овсієнка вже сплюндрувала країну.

Українська Центральна Рада, завдяки демонстрації в Брест-Литовську IV універсалу, була визнана єдиним легітимним органом правління в Україні. 9 лютого делегація ЦР також підписала Брест-Литовський мир із країнами Четвертного Союзу. Сторони припинили військові дії та відновили дипломатичні відносини. Україна мала постачати в Німеччину 60 млн. пудів хліба, м'ясо та іншу продукцію. В обмін на неї, війська Німеччини зобов'язались звільнити країну від більшовиків, що й зробили. Але одна окупація завершилась іншою, яка призвела до падіння ЦР та утвердження гетьманату Павла Скоропадського.

Зараз ви читаєте новину «Заради війни з українцями Росія розірвала міжнародний договір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути