Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2012 15:10

Відвяткують соту річницю перебування у Берліні бюсту Нефертіті

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Таким чином бюст демонструють в експозиції Єгипетського музею
Таким чином бюст демонструють в експозиції Єгипетського музею

Єгипетський музей у Берліні планує відсвяткувати спеціальною виставкою сторіччя з дня виявлення бюста цариці Нефертіті. Як повідомляє Associated Press, на експозиції під назвою "У світлі Амарни" буде виставлено близько 600 об'єктів із фондів музею, які знайшли при розкопках Амарни, там же, де і бюст Нефертіті.

Близько 200 артефактів, які дають уявлення про щоденне життя древніх єгиптян, до виставки будуть відреставровані. Експозиція відкриється 6 грудня 2012 року і триватиме до квітня 2013 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгипет вимагає від Німеччини повернення портрету Нефертіті

Нефертіті була дружиною фараона Вісімнадцятої династії Аменхотепа IV (Ехнатона), який правив у другій половині 14 століття до нашої ери. Вік бюста староєгипетської цариці приблизно оцінюють в 3300 років. Імовірно він був виготовлений скульптором Тутмосом в 1345 році до нашої ери. Бюст Нефертіті був виявлений в 1912 році німецьким археологом Людвігом Борхардтом, який проводив розкопки Ахетатона, столиці фараона-реформатора Ехнатона.

Борхардт вивіз знахідку в Німеччину в 1913 році. Єгипетська влада кілька разів робили спроби повернути бюст, однак німці відкидають претензії на Нефертіті.

Колекція Єгипетського музею з 2009 року розташовується в Новому музеї, який був реконструйований на Музейному острові британським архітектором Девідом Чіпперфілдом.

Зараз ви читаєте новину «Відвяткують соту річницю перебування у Берліні бюсту Нефертіті ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути