четвер, 02 квітня 2009 16:41

Скульптор підлестився до Нефертіті

Автор: фото: reuters/Tobias Schwarz
  Невідомий скульптор згладив горбинку на носі цариці Нефертіті, зробив її губи повнішими, а вилиці вищими
Невідомий скульптор згладив горбинку на носі цариці Нефертіті, зробив її губи повнішими, а вилиці вищими

Скульптор, який створив бюст давньоєгипетської цариці Нефертіті, підлещувався до неї. Він відшліфував перший варіант роботи, зробивши правительку гарнішою. Таких висновків дійшли німецькі археологи.

Бюст зроблений із вапна. Зверху він укритий кількома шарами гіпсу різної товщини. Вчені встановили, що так митець згладив горбинку на носі цариці, зробив її губи повнішими, пом"якшив складки у кутах рота, підняв вилиці.

— Нічого дивного, — каже Олександр Хупперц, який вивчав бюст. — Якби скульптура Нефертіті не сподобалася, майстра кинули б крокодилам. Так тоді робили з тими, хто образив правителя.

Бюст Нефертіті знайшов 1912 року німецький археолог Людвіг Борхардт. Він збрехав єгипетській владі, аби вивезти знахідку до Берліна. Показав комісії нечітке фото скульптури і заявив, що вона не має особливої цінності.

Понині уряд Єгипту вимагає від німців повернути бюст. Однак ті відмовляються надати знахідку навіть для тимчасової експозиції.

Скульптурне зображення Нефертіті, попри лестощі митця, схоже на її реальну зовнішність. Натомість сучасники перебільшували красу іншої цариці Клеопатри. Її описували як "незрівнянну" та "божественну". Однак зображення Клеопатри, які збереглися на давніх медальйонах, свідчать, що в неї був ніс гачком та довгі вуха. За давньоєгипетськими канонами краси така зовнішність не вважалася ідеальною.

Зараз ви читаєте новину «Скульптор підлестився до Нефертіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути