пʼятниця, 20 грудня 2019 12:49

Відтворили обличчя дівчинки, яка жила 6 тис. років тому

Автор: investor-ua.com
  Дівчинка, що жила в Європі близько 5,7 тис років тому, мала темну шкіру, темне волосся та балкитні очі
Дівчинка, що жила в Європі близько 5,7 тис років тому, мала темну шкіру, темне волосся та балкитні очі

Вчені відтворили обличчя дівчинки, що жила на теренах сучасної Данії близько 5,7 тис. років тому. Реконструкцію зробили за допомогою шматочка березової смоли, яка залишила відбиток її зубів.

Відомо, що дівчинка використовувала смолу як жувальну гумку. Отримані зразки дозволили відновити весь її геном. Вона мала темну шкіру, темно-каштанове волосся і блакитні очі, повідомляє Investor.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як виглядала перша людина на Землі

Фахівці відзначають, що така комбінація фізичних ознак не визначалася у тодішніх європейських мисливців-збирачів. Вони припускають, що настільки відмінні від сучасних особливості дівчинки були широко поширені в мезолітичній Європі. Поширення світлої пігментації шкіри в європейських популяціях на їх думку сталося значно пізніше.

Окрім ДНК людини, вчені виявили і ДНК мікробів, а також фундука і м'яса качки, які вони вживала у їжу перед жуванням "гумки". Такі частинки ДНК, за словами вчених, є не менш інформативними хранителями інформації, ніж зуби або кістки черепа.

Команда спеціалістів на чолі зі скульптором Оскаром Нільсоном відтворила зовнішність шаманки, яка жила на теренах Швеції 7 тис. років тому. Її залишки виявили в одній з 80 стародавніх гробниць, знайдених в 1980-х у Скейтгольмі на південному узбережжі країни.

Жінці було від 30 - 40 років на момент смерті. Мала блакитні очі та темну шкіру, вкриту білими візерунками. Зріст складав дещо менше 1,5 м.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили обличчя дівчинки, яка жила 6 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути