понеділок, 18 листопада 2019 15:47

Плащ з пір'я і трон з оленячих рогів: показали шаманку, яка жила 7 тис. років тому

Команда спеціалістів на чолі зі скульптором Оскаром Нільсоном відтворила зовнішність шаманки, яка жила на теренах Швеції 7 тис. років тому. Її залишки виявили в одній з 80 стародавніх гробниць, знайдених в 1980-х у Скейтгольмі на південному узбережжі країни.

Жінці було від 30 - 40 років на момент смерті. Мала блакитні очі та темну шкіру, вкриту білими візерунками. Зріст складав дещо менше 1,5 м. Її ховали у сидячій позі зі схрещеними ногами на троні з оленячих рогів. Носила пояс із 130 зубів оленя, кабана та лося. На спині був плащ з пір'я ворона, чайки, сойки та качки, повідомляє National Geographic.

Припускають, що жінка займала привілейоване становище в суспільстві первісних мисливців та рибалок. Також знахідка проливає деяке світло на причини затримки переходу до землеробства у Скандинавії.

"Ми схильні бачити мисливців-збирачів нецивілізованими людьми, але навіщо їм переходити до сільського господарства, якщо живуть в достатку полюючи, збираючи та ловлячи рибу?", - зазначив археолог Ларс Ларсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтворили обличчя жінки-вікінга, якій мечем розбили голову

Автор: nationalgeographic.fr
  Шаманку поховали у незвичайній позі на троні з оленячих рогів
Шаманку поховали у незвичайній позі на троні з оленячих рогів

Оскар Нільсон, швецький архітектор реконструює зовнішність предків по залишкам їх скелетів. Для цього він використовує 3-Д моделювання. На одну роботу майстер витрачає близько 200 годин.

Зараз ви читаєте новину «Плащ з пір'я і трон з оленячих рогів: показали шаманку, яка жила 7 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути