середа, 16 червня 2021 08:20

Отаману пришили відрубану голову

Отаману пришили відрубану голову
Івана Підкову стратили у Львові. Фото: faces.hrest.info

У Львові 16 червня 1578-го стратили запорізького отамана Івана Підкову. Поховали на Чернечій горі біля Канева на Черкащині.

Козак Іван Підкова брав участь у морських походах, завдав поразок татарам під Очаковом і Кафою. На початку листопада 1577-го разом з гетьманом Яковом Шахом вторгся в Молдову. Скинув з престолу ставленика турецького хана Петра Кульгавого, оголосив себе господарем.

"Був настільки сильним, що коли увіткнув талер в дерев'яну стіну, то його треба було вирубувати. Взявши за заднє колесо, він зупинив повіз, запряжений шістьма кіньми. Взявши в руки воловий ріг, пробив ним ворота", - йдеться в народному переказі про Підкову.

Петро Кульгавий та турецький султан Мурад III звернулися по допомогу до польського короля Стефана Баторія. Підкова лишив Молдову і заїхав до Варшави, щоб помиритися з Баторієм. Король наказав схопити гостя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козаки вирізали яничар за один день

Івана Підкову привезли до Львова на страту. Побоюючись народних заворушень, король виїхав на світанку на полювання на два дні. Кат одним ударом відрубав голову козакові. Королівський чиновник підняв її і показав присутнім. В цей момент завалився передстінок ратуші. На нього вилізло занадто багато людей, щоб краще побачити момент страти. Ніхто не постраждав, але це сприйняли за поганий знак.

Друзі Підкови забрали тіло і пришили голову. У зеленій труні відвезли до Канева.

Турецький султан на знак подяки надіслав Стефану Баторію 50 биків, чотири бочки вина, дві бочки маринованих лимонів і коня.

Під горою Батіг біля сучасного села Четвертинівка Гайсинського району на Вінниччині 1 червня 1652-го почався бій союзної армії Війська Запорозького і Кримського Ханства проти війська Речі Посполитої. Битва завершилася перемогою союзників.

Перемога козаків призвела до скасування Білоцерківської угоди. В Україні розпочалося масове повстання проти шляхти. 21 серпня 1652-го новий союз між Україною і Молдовою було скріплено династичним шлюбом Тимоша Хмельницького і Розанди у Яссах.

Зараз ви читаєте новину «Отаману пришили відрубану голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути